Hoe herken je een verkeerde moedervlek?

Hoe herken je een verkeerde moedervlek?

Een (moeder)vlek is verdacht als deze een of meer van de volgende eigenschappen heeft: Asymmetrie: de vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm. Border: de vlek heeft een onregelmatige, grillige rand. Color: de vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.

Kunnen moedervlekken dikker worden?

De kleur kan variëren van lichtbruin tot bijna zwart. Na jaren ontstaan in sommige moedervlekken soms haren. Bij het ouder worden veranderen de moedervlekken langzaam. Sommige moedervlekken worden wat dikker en dan ook vaak wat lichter van kleur.

Kan een goedaardige moedervlek kwaadaardig worden?

Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en een enkele keer zelfs uit een gewone moedervlek, al is de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt kleiner dan één op één miljoen. Ook kan een melanoom ‘spontaan’ ontstaan uit tevoren normale huid.

Hoe krijg je een moedervlek?

Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke aanleg en door de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld. Vooral (overmatige) blootstelling aan de zon in de eerste 15 jaar van het leven leidt tot de vorming van nieuwe moedervlekken.

Hoe ziet een beginnende melanoom eruit?

Er bestaan echter een aantal opvallende verschillen. Zo is een melanoom meestal grillig en asymmetrisch van vorm. De pigmentatie is vaak onregelmatig. Naast bruin en zwart kunnen de kleuren rood, paars, blauw, grijs, wit of een combinatie van verschillende kleuren voorkomen.

Waar moet je op letten bij moedervlekken?

Een normale moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom. Waar moet je op letten? Als een moedervlek groeit, jeukt of pijnlijk is, als er korstjes op ontstaan, als hij gaat bloeden of als een moedervlek verandert van kleur of vorm – dan kan er iets aan de hand zijn.

Is een grote moedervlek gevaarlijk?

“De meeste moedervlekken kunnen geen kwaad. Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Sommige zijn aangeboren, andere ontstaan pas later in het leven of gaan weer weg. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt niet heel vaak.”

Waarom krijg je nieuwe moedervlekken?

Hoe krijg ik moedervlekken? Soms is een moedervlek al bij de geboorte aanwezig; dit heet een aangeboren moedervlek. De meeste moedervlekken ontstaan tussen uw 3e en 20ste jaar. Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt.

Kan een moedervlek pijn doen?

Wanneer een moedervlek ‘onrustig’ wordt (verdikt, donkerder of juist lichter of meer gevlekt wordt, een grillige grens krijgt, gaat bloeden, jeukt of pijn doet) is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat.

Waarom heb je een moedervlek?

De meeste moedervlekken heb je al vanaf je geboorte. De naam moedervlek verwijst naar de vlekken (ophopingen van pigment) die je al vanaf je geboorte hebt. Omdat je uit je moeder bent geboren heten de vlekken moedervlekken en geen vadervlekken.

Hoe voorkom je het krijgen van moedervlekken?

Wat kan ik aan moedervlekken doen?

  1. Zorg dat u niet te veel in de zon bent.
  2. Voorkom dat u verbrandt door de zon.
  3. Gebruik minimaal een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30.
  4. Ga niet onder de zonnebank.
  5. Ken uw eigen huid. Controleer uw moedervlekken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven