Inhoudsopgave
Hoe heten de pootjes van een bril?
Ook kwamen er brillen met aan een zijde een stokje om vast te houden, een zogenaamde lorgnet. De moderne bril, met veren (in de volksmond aangeduid als poten) die de bril achter de oren bevestigen, dateert pas uit de vroege 18e eeuw, en wordt het eerst in Engeland vermeld.
Waar komt de bril vandaan?
In Venetie werd de eerste bril gemaakt, in de beroemde glasfabriek Murano. Om glas voor een bril te maken is heel zacht glas nodig, toentertijd was Murano de enige fabriek dit dit glas kon maken. De eerste bril die ze maakten had geslepen glas en het montuur was gemaakt van ijzer, hoorn of hout.
Hoe noem je de zijkant van een bril?
Gekrulde zijkanten – Ook bekend als kabel tempels en meestal te vinden in draad- of metalen monturen, het deel van de slaap dicht bij het oor krult aan de uiteinden voor een comfortabele pasvorm. Drop of hockey-end of zwanenhals – Het meest voorkomende ontwerp in moderne brilmonturen.
Wie gebruikt de bril?
Water. De oude Grieken en Romeinen gebruikten kleine glazen bollen, gevuld met water, om hun zicht te verbeteren en om kleine voorwerpen beter te kunnen zien. Zij waren echter niet bekend met de beginselen van de optica en refractie en schreven het vergrotende fenomeen toe aan het water en niet aan het gebogen glas.
Hoe bril bijstellen?
Een bril zo afstellen zodat deze comfortabel draagt, geen pijn doet en niet af zakt, is niet makkelijk. Het verplaatsen van de bocht in de veer (ook wel het pootje genoemd) moet precies tussen oorschelp en schedel lopen. Vervolgens moet het uiteinde in het kuiltje achter het oor vallen voor meer stevigheid.
Hoe werd de bril uitgevonden?
Op 23 februari 1305 maakte de monnik Giordano di Rivato in een preek melding van een ‘Occhiali’, oftewel bril. Deze eerste brillen bestonden uit twee glazen, elk vastgezet in een ijzeren, hoornen of houten ring. In het midden werden de losse onderdelen met een nagel als een soort scharnier aan elkaar vastgemaakt.
Hoe worden kunststof glazen gemaakt?
Kunststof brillenglazen worden in verf ondergedompeld, daar waar de brillenglazen van glas gekleurd worden met lagen metaaloxide. Alleen textielkleuren die geen risico vormen voor de menselijke gezondheid of het milieu worden gebruikt voor kunststof brillenglazen.
Hoe zit een bril in elkaar?
Een bril bestaat uit een montuur (dit houdt de glazen bij elkaar en zorgt ervoor dat je hem op je hoofd kunt zetten) en glazen. De vorm en dikte van je glazen zorgen voor de sterkte. De glazen van je bril zorgt ervoor dat het licht op een goede manier op je netvlies komt, waardoor je weer scherp kunt zien.
Hoe weet je of een bril goed zit?
De neus van het brilmontuur moet stevig op je neusbrug zitten. Dat wil zeggen dat het oppervlak van de bril zoveel mogelijk contact moet hebben met de neus. Bij een te strakke bril zullen de veren van de bril naar boven schuiven langs de zijkanten van je hoofd waardoor het brilmontuur van de neus afglijdt.
Hoe moet een bril op je neus staan?
De neus van het brilmontuur moet stevig op je neusbrug zitten. Dat wil zeggen dat het oppervlak van de bril zoveel mogelijk contact moet hebben met de neus. Anders kan de bril al snel wegglijden.