Inhoudsopgave
Hoe hoog mag de Aardverspreidingsweerstand zijn?
Aardverspreidingsweerstand van de installatie aarde (uitgaande van Rb + Zl = 0,5 Ω) (volgens de oude NPR 5310 blad 35): In de praktijk mag men voor de Rb + Zl van ca. 0,5 Ω uitgaan. In buitengebieden kan deze waarde hoger liggen, zodat een controle op de echte circuitweerstand nodig is.
Hoeveel mag de aarding zijn?
De spreidingsweerstand van de aarding in een huishoudelijke elektrische installatie mag maximaal 30 Ohm zijn. Dit moet gemeten worden met een aardingsmeter. Bij de meeste bestaande installaties is deze weerstand een stuk hoger.
Wat is Ra waarde aarding?
Ra is de weerstand van de verbinding tussen een metalen gestel en de aarde, dus de weerstand van de aardelektrode plus de weerstand van de beschermingsleiding naar een metalen gestel. Bij het toepassen van 300 mA aardlekschakelaars mag Ra ten hoogste 166 ohm zijn.
Wat is een goede Aardweerstand?
Aardingsweerstand, ook wel spreidingsweerstand genoemd, is de contactweerstand van de aard-elektrode of aardingslus met de omliggende aarde. Dit moet om veiligheidsredenen zoals blikseminslag zo klein mogelijk zijn. Binnen een huishoudelijke installatie mag de weerstandswaarde nooit groter zijn dan 30 Ohm.
Hoe lang moet een aardpen zijn?
Maar hoe diep moet de aardpen de grond in geslagen worden bij uw woning? De gemiddelde lengte bij een normaal woonhuis ligt tussen de 2 en de 12 meter diep. De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden.
Hoe lang moet een Aardingslus zijn?
De lengte van de aardingslus hangt af van de omtrek van je woning. Meet de omtrek van je huis en tel er een meter of 4 bij. Je moet de kabel immers ook nog naar boven krijgen.
Welke leidingen moeten een aarding bevatten?
In badkamers en stortbadruimten is het verplicht de voornaamste metalen elementen zoals de metalen leidingen voor warm en koud water, de radiatoren en de eventuele metalen badkuip te verbinden met een plaatselijke aarding (bijvoorbeeld de aardingsklem van een stopcontact).
Hoe meten we de Spreidingsweerstand?
Het meten van de spreidingsweerstand van een aardelektrode gebeurt via een daartoe geëigende methode, bijvoorbeeld het gebruiken van twee hulpaardelektroden ofwel ‘pennen’.