Inhoudsopgave
Hoe is aardgas ontstaan in Nederland?
Meer dan 300 miljoen jaar geleden bestond Nederland uit tropische moerasachtige bossen. Deze bossen verdwenen en de plantenresten werden bedekt door dikke lagen zand en zout. Hierdoor werd de steenkoollaag steeds warmer en ontstond aardgas. …
Wat heeft Nederland het meeste aardgas of aardolie?
Aardgas is in Nederland de meest gebruikte brandstof. Het wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit, voor verwarming en als grondstof voor de petrochemische industrie. Op deze kaart zie je olie- en gasvelden in Nederland.
Waar vind je aardgas in Nederland?
Het Nederlandse aardgas wordt gewonnen in het Groninger gasveld en diverse kleine velden op land (territoir) en in zee (continentaal plat).
Waarom aardgas in Groningen?
Door de miljoenen jaren heen steeg en daalde de zeespiegel, waardoor deze bossen werden afgewisseld met ondiepe zeeën. Een deel van de plantenresten uit de moeraswouden bleef uiteindelijk bewaard, om na begraving steenkool te worden en ons van aardgas te voorzien.
Wat voor soort energie is aardgas?
Aardgas is een van de drie fossiele brandstoffen, samen met steenkool en aardolie. In Nederland wordt 64% van de elektriciteit uit aardgas opgewekt. Aardgas raakt logischerwijs een keer op en valt dus niet onder groene energie.
Waar is aardgas een bron van?
Aardgas is een benaming voor alle uit de grond ontwijkende gassen, maar bijna uitsluitend gebruikt voor fossiele brandstoffen. Brandbaar aardgas is een mengsel van lichte koolwaterstoffen (vooral methaan) en kleinere hoeveelheden stikstof, zuurstof en koolstofdioxide.
Welke twee regio’s importeren de meeste aardolie en aardgas?
In 2017 importeerde Nederland 23,5 miljoen vaten olie. Dat is iets minder dan de nummer drie, het Verenigd Koninkrijk (24,4 miljoen). Op de eerste plek is Canada te vinden met 93,5 miljoen, op twee China met ruim 63 miljoen vaten olie.
Waar wordt het meeste aardgas gewonnen?
In 1948 vindt NAM in Coevorden voor het eerst aardgas. In 1959 boort NAM bij Slochteren het beroemde Groningen-gasveld aan. Dit veld behoort tot de grootste gasvelden ter wereld.
Waar is aardgas te vinden?
Aardgas is een fossiele brandstof en bestaat uit een mengsel van lichte koolwaterstoffen en kleinere hoeveelheden stikstof, zuurstof en kooldioxide. Aardgas bevindt zich diep in de aarde, waar de druk en temperatuur hoog genoeg zijn.
Hoeveel aardgas is er nog in Nederland?
Volgens ramingen van het Ministerie van Economische Zaken bedraagt de totale Nederlandse gasvoorraad 1230 miljard Standaard m3 per 1 januari 2012. Veruit het grootste deel, ofwel 900 miljard Sm3, is in Groningen.
Waarom is Nederland vanaf 1959 op grote schaal aardgas gaan gebruiken?
In 1959 boort NAM bij Slochteren het beroemde Groningen-gasveld aan. Dit veld behoort tot de grootste gasvelden ter wereld. De oorspronkelijk winbare voorraad is circa 2800 miljard m3 aardgas. De vondst van aardgas bij Slochteren leidt tot grote steun van de overheid om dit aardgas te gaan gebruiken in Nederland.
Hoe diep zit het aardgas in Groningen?
Het gas in het Groningen veld bevindt zich in de Boven Rotliegend groep van begin Perm ouderdom (Figuur 1). Een doorsnede van het gehele reservoir is gegeven in Figuur 2. De diepte van het reservoir ligt tussen de 2.600 en 3.200 meter diepte.
Hoe is aardgas ontstaan?
Aardgas is ongeveer 300 miljoen jaar geleden al ontstaan. Omdat de werelddelen toen nog met elkaar verbonden waren, lag het Nederland van nu dichter bij de evenaar dan tegenwoordig. Er groeiden dan ook tropische planten. Toen die planten doodgingen, bleven ze op de grond liggen en veranderden langzaam in steenkool. Hierbij kwam gas vrij.
Hoe gebeurde het ontstaan van aardolie?
Kleine diertjes en plantjes in de zee hebben miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Dat gebeurde doordat op de laag plankton een dikke laag zand en klei kwam. De bewegingen van de aarde, de temperatuur en de druk van de dikke laag zorgden ervoor dat plankton veranderde in aardolie.
Waar komt aardgas voor in Noord-Holland?
Agrarische bedrijven in Noord-Holland winnen dit moeras- of brongas op semi-industriële schaal. Ook in de zeebodem komt ondiep aardgas voor. Aardolie komt voor bij Schoonebeek, in en rondom Den Haag en in het Nederlands deel van de Noordzee. De aardolie bij Schoonebeek komt uit schalies van de Coevorden Formatie.
Welke koolwaterstoffen bevat aardolie?
Aardolie bevat de volgende categorieën koolwaterstoffen: alkanen (paraffinen), cycloalkanen (naftenen), aromaten en bitumen. Door de verwerking in de petrochemische industrie worden deze gescheiden in fracties, waaronder benzine, smeerolie, diesel en stookolie.