Hoe is algemeen kiesrecht tot stand?

Hoe is algemeen kiesrecht tot stand?

Dat wetsvoorstel werd op 9 mei 1919 door de Tweede Kamer aangenomen met 64 tegen 10 stemmen en op 10 juli 1919 door de Eerste Kamer met 34 tegen 5 stemmen. De wet-Marchant trad in werking op 28 september 1919. Pas vanaf deze datum heeft Nederland dus het algemeen kiesrecht (m/v).

Wie mocht gaan stemmen bij de verkiezingen in 1919?

Door middel van een gewone wet van 9 mei 1919 werd de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd van 25 tot 21 jaar, had elke man maar één stem meer en werden er voor het eerst gecoöpteerde senatoren verkozen. Dit was een maatregel die vooral in het voordeel pleitte van de katholieken en de socialisten.

Wat houdt het kiesrecht in?

Een verkiezing is een methode waarbij een aantal personen, de kiesgerechtigden, door middel van een stemming bepaalt aan wie een bepaalde functie, post of titel moet worden toegekend.

Wie is uitgesloten van het kiesrecht?

In Nederland zijn er minder dan 25 mensen die om deze reden niet mogen stemmen: het betreft hier met name mensen die vlak na de Tweede Wereldoorlog van het kiesrecht zijn uitgesloten, bijvoorbeeld omdat ze lid waren van de SS of de NSB. De rechter mag bepalen dat iemand geestelijk niet in staat is te stemmen.

Wat gebeurt er met de stemmen van mensen die niet stemmen?

Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen.

Wat veranderde er na 1848 in de samenstelling van de kamer?

Na 1848 veranderde er veel in de samenstelling van de beide Kamers. Tweede Kamerleden werden voortaan in districten gekozen. Om als burger (en dat gold alleen voor mannen) te mogen stemmen, moest je een bepaald bedrag aan belasting betalen.

Wat is het passief kiesrecht?

Het actief kiesrecht is het recht om te stemmen. Het passief kiesrecht is het recht om gekozen te worden. De voorwaarden voor het actief kiesrecht voor de Tweede Kamer zijn: de kiezer heeft de Nederlandse nationaliteit, is 18 jaar of ouder en is niet uitgesloten van het kiesrecht.

Wat is een ontzetting uit het passief kiesrecht?

Ontzetting uit het actief en/of passief kiesrecht is mogelijk als men tot minstens een jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Bij een tijdelijke gevangenisstraf (dus niet levenslang) kan het kiesrecht worden afgenomen, maar dit geldt niet levenslang. De duur hiervoor is twee tot vijf jaar boven op de duur van de straf.

Is het kiesrecht gebonden aan staatsburgerschap?

Kiesrecht is dus gebonden aan staatsburgerschap, in tegenstelling tot veel andere grondrechten. Toch mogen niet alle Nederlandse staatsburgers stemmen. Want bij wet zijn uitgezonderd de Nederlanders: -. die op de dag van stemming jonger dan 18 jaar zijn; -. die van het kiesrecht zijn ontzet bij een rechterlijke uitspraak.

Wat is een uitsluiting kiesrecht?

Uitsluiting kiesrecht Het is alleen in bijzondere omstandigheden mogelijk dat iemand uit zijn kiesrecht wordt ontzet. Hiervoor is altijd een uitspraak van de rechter vereist. De uitsluitingsgronden voor het recht om gekozen te worden (het passief kiesrecht) zijn dezelfde als die voor het recht om te kiezen (het actief kiesrecht).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven