Inhoudsopgave
Hoe is de zorg verandert?
Technologieën zoals robotisering, 3D-printing, gentechnologie en Virtual Reality (VR) kunnen in de toekomst veel voor onze volksgezondheid betekenen en de zorg ingrijpend veranderen. Dit geldt ook voor data-gedreven technologie zoals eHealth, Big Data, en Artificial Intelligence.
Waarom veranderingen in de zorg?
De zorgvraag verandert door de steeds succesvollere behandeling van sommige aandoeningen. Dit heeft ook gevolgen voor lange termijn, met name op de kwaliteit van leven van patiënten en de (on)mogelijkheden om mee te doen met het maatschappelijk leven. Patiënten doen steeds meer zelf.
Wat is er veranderd in de ouderenzorg?
Dit zijn 3 grote veranderpunten: Er wordt meer thuis en in de buurt verzorgt. Aangezien een grote meerderheid van de ouderen thuis blijft wonen, namelijk bijna 90%, vraagt dit natuurlijk om andere zorgvormen. De oudere moet thuis verzorgd worden of de zorg moet dichtbij zijn.
Welke wetten zijn van toepassing in de zorg?
Wetten in de gezondheidszorg
- Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt.
- Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG)
- Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)
- Wet Zorg en Dwang (WZD)
- De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Wat is er veranderd in de Wmo?
Vanaf 2020 betalen Wmo-klanten een eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Ongeacht het inkomen, vermogen en de hoeveelheid hulp en/of ondersteuning. Het inkomen is uiteraard nog wel relevant als het gaat om minimabeleid. De maximale eigen bijdrage van € 19,- per maand geldt per huishouden.
Hoe was de zorg 100 jaar geleden?
Ouderen werden meestal onderhouden en verzorgd door familie, de kerk en gemeenten. Zo konden ouderen terecht in kloosters en gastenhuizen. Gastenhuizen waren er echter niet enkel voor ouderen, ook pelgrims, armen, zwervers en alleenstaande moeders konden hier terecht.
Welke maatschappelijke veranderingen zorgen dat eerstelijnsgezondheidszorg veel belangrijker is dan voorheen?
Instellingen krijgen een minder prominente plek. Ook de rol van zorgverleners verandert. Zij krijgen dankzij technologie meer tijd voor de menselijke kant van de zorg: persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Daarmee zal deze omslag ons veel opleveren: meer kwaliteit van leven, meer gezondheid en meer comfort.
Wat is een AWBZ zorg?
De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is er voor mensen die langdurige zorg en ondersteuning nodig hebben als gevolg van bijvoorbeeld een ziekte of handicap. Om in aanmerking te komen voor AWBZ-zorg heb je een indicatie nodig. Het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ) gaat hierover.
Wat is zorg voor ouderen?
Met ouderenzorg bedoelen we de zorg voor ouderen met één of meerdere chronische ziekten binnen de huisartsenpraktijk. Deze zorg start met het tijdig herkennen van problemen die kunnen leiden tot een vermindering van het zelfstandig functioneren en/of van de kwaliteit van leven.