Hoe is het secundair onderwijs ingedeeld?

Hoe is het secundair onderwijs ingedeeld?

Het secundair onderwijs kent drie opeenvolgende fasen of graden van twee leerjaren. Vanaf de tweede graad wordt gekozen tussen vier vormen van secundair onderwijs: algemeen, beroeps, kunst en technisch. De derde graad leidt toe naar beroep of hoger onderwijs.

Wat is secundair onderwijs in Nederland?

Secundair onderwijs of voortgezet onderwijs (NL) is de scholing van kinderen vanaf het zevende lesjaar, dat normaal gesproken begint op een gemiddelde leeftijd van 12 jaar. Het secundair onderwijs volgt op het primair onderwijs, dat de eerste zes jaar van de scholing vormt, als de kleuterschool niet wordt meegerekend.

Wat komt er na de middelbare school?

Er zijn veel leerlingen die nog heel erg twijfelen over wat ze moeten doen na de middelbare school. De meest gangbare keuze is een vervolgopleiding op het MBO, HBO of de universiteit te volgen. Studies als medicijnen of rechten leiden je op om een specifiek beroep uit te oefenen.

Hoe werkt het middelbaar in Nederland?

De havo duurt vijf jaar. De onderbouw beslaat drie jaar en in de bovenbouw kiest een leerling een profiel (zie vwo). Een leerling kan met een diploma opstromen naar het vwo of kiezen voor een hbo-opleiding. Het vmbo beslaat vier jaar en bestaat uit vier leerwegen.

Wie bepaald niveau voortgezet onderwijs?

Sinds 2015 is het schooladvies wettelijk leidend bij de toelating van leerlingen op het voortgezet onderwijs. De school voor voortgezet onderwijs moet de leerling plaatsen op het niveau van het schooladvies.

Wat is secundair onderwijs diploma?

Je krijgt een getuigschrift van het secundair onderwijs als je de eerste of de tweede graad secundair onderwijs hebt afgerond. Je krijgt een diploma van het secundair onderwijs als je de derde graad hebt afgerond. Elk diploma secundair onderwijs uit aso, bso, kso en tso geeft toegang tot het hoger onderwijs.

Hoe is het onderwijs in Nederland opgebouwd?

Het onderwijssysteem begint met regulier basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs voor alle kinderen vanaf vier jaar. Na het basisonderwijs zijn er zeven vormen van voortgezet onderwijs: voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo, lwoo, havo, vwo en vavo.

Wat is een diploma van hoger secundair onderwijs?

Een diploma van ‘het met vrucht beëindigen’ van het zesde jaar, gevolgd in het ASO, TSO of KSO, is een diploma dat minstens het niveau van het hoger secundair onderwijs is. In het BSO bestaat de derde graad uit 3 jaren: een vijfde, zesde en zevende jaar. Hiermee krijgen leerlingen toegang tot hoger onderwijs.

Wat komt er na het voortgezet onderwijs?

Het voortgezet onderwijs omvat het onderwijs dat direct aansluit op het basisonderwijs en op het speciaal onderwijs. Het omvat niet het voortgezet speciaal onderwijs (dat onder de Wet op de expertisecentra valt), het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en het hoger onderwijs).

Hoe heet mbo school?

Het middelbaar beroepsonderwijs (afgekort mbo) is een Nederlandse onderwijsvorm. De meeste mbo-opleidingen zoals bouw, techniek, zorg, sociale beroepen, economische beroepen worden gegeven op Regionale Opleidingencentra (roc).

Hoe werkt school in Nederland?

Is mijn diploma geldig in Belgie?

Wie met een buitenlands diploma wil werken in Vlaanderen (of bij een Vlaamse werkgever in Brussel), heeft een gelijkwaardigheidserkenning van dat diploma nodig. Dit is een officieel bewijs dat uw buitenlands diploma dezelfde waarde heeft als dat van een gelijkwaardig Vlaams diploma.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven