Inhoudsopgave
- 1 Hoe kan een werknemer het dienstverband opzeggen?
- 2 Hoe kunt u zelf ontslag nemen tijdens ziekte?
- 3 Wanneer ontvang je een ontslagbrief?
- 4 Hoe moet je een opzegbrief bezorgen?
- 5 Wat is een opzegtermijn met vast contract?
- 6 Wanneer gaat de opzegtermijn in?
- 7 Wat zijn de regels bij het ontslag?
- 8 Wanneer begint de opzegging door de werknemer of werkgever?
- 9 Wanneer kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn?
Hoe kan een werknemer het dienstverband opzeggen?
De werknemer neemt zelf ontslag en vertrekt dus op eigen initiatief. Hij kan op elke manier het dienstverband opzeggen: mondeling, per telefoon, per sms en per e-mail, tenzij anders is bepaald in de CAO of arbeidsovereenkomst. Een werknemer kan dus eenvoudig “dag” tegen jouw bedrijf zeggen.
Hoe kunt u zelf ontslag nemen tijdens ziekte?
In het algemeen is het niet verstandig om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte. U verspeelt daarmee u recht op doorbetaling bij ziekte en mogelijk uw recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Als u ziekt bent, dient u bij de bedrijfsarts of de arbodienst van u werkgever langs te gaan.
Wanneer ontvang je een ontslagbrief?
Als je werknemer na het ontslaggesprek en een eventuele bedenktijd vasthoudt aan zijn beslissing om ontslag te nemen, wordt het tijd om hem een officiële bevestigingsbrief te sturen. Dit doe je bij voorkeur per aangetekende post. In de brief bevestig je de ontvangst van de ontslagaanvraag en zeg je toe akkoord te gaan met het ontslag.
Wanneer mag u vrijwillig ontslag nemen?
Vrijwillig ontslag nemen. Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.
Hoe stop je een opzegging in de proeftijd?
In dat geval is de werknemer niet gebonden aan een opzegtermijn. Hij kan dus van de één op de andere dag laten weten dat hij ermee stopt. Hij moet dit schriftelijk bevestigen met een ontslagbrief. Vervolgens bevestig je in een bevestigingsbrief de ontvangst van zijn brief en geef je aan dat je akkoord gaat met zijn opzegging in de proeftijd.
Hoe moet je een opzegbrief bezorgen?
In de opzeg- of ontslagbrief moet de start en de duur van de opzegtermijn vermeld worden. Opzegging door de werkgever: de werkgever moet je opzegging meedelen met een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot. Opzegging door de werknemer: als werknemer kan je de opzegging aan je werkgever bezorgen: Met een aangetekende brief.
Wat is een opzegtermijn met vast contract?
Opzegtermijn met vast contract. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van te voren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand.
Wanneer gaat de opzegtermijn in?
De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. Langere opzegtermijn. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.
Wanneer eindigt uw contract opzeggen?
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Hoe mag u een werknemer ontslaan?
U mag een werknemer alleen ontslaan als u daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht.
Wat zijn de regels bij het ontslag?
Regels bij ontslag. Als u personeel ontslaat, moet u zich aan regels houden. Denk hierbij aan de opzegtermijn en regels voor collectief ontslag. Ook moet u het ontslag laten toetsen door UWV of de kantonrechter. U hoeft het ontslag niet te laten toetsen bij: schriftelijke instemming van de werknemer met het ontslag; bij een ontslag tijdens de
Wanneer begint de opzegging door de werknemer of werkgever?
De opzegging door de werknemer of werkgever begint op de maandag na de betekening.
Wanneer kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn?
Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand. Sollicitatieverlof. Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon.
Wanneer Kunt u worden ontslagen?
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden. Daarna is dit wel mogelijk.