Inhoudsopgave
Hoe kan ik een klacht indienen tegen een huisarts?
De Orde van Geneesheren Denkt u dat u het slachtoffer bent van handelingen door een arts, dan kunt u een klacht indienen bij de Provinciale Raad waaronder de arts zijn/haar medische activiteit uitoefent. De Raad zal u echter enkel informeren over de stand van zaken van de behandeling van de klacht.
Welke klachten naar huisarts?
U kunt bij uw huisarts terecht voor uiteenlopende zaken, bijvoorbeeld:
- bij vragen over uw gezondheid of de gezondheid van uw kind;
- bij lichamelijke of psychische klachten of verschijnselen;
- voor informatie, overleg en uitleg over uw gezondheid;
- voor eerste hulp en kleine ingrepen;
Kun je je huisarts aanklagen?
Tuchtcollege. Met een klacht over een zorgverlener of arts kunt u ook naar het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Lees waarover u een klacht kunt indienen op de website van het tuchtcollege. U kunt daarbij hulp van een onafhankelijke tuchtklachtfunctionaris krijgen.
Wat als huisarts niet helpt?
Kom je er ook dan niet uit met de huisarts, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Deze kan bemiddelen of toestemming geven voor een second opinion of zelfs direct voor een consult bij een specialist.
Hoe kan ik een klacht indienen?
Wanneer u niet tevreden bent over een product of dienst, kunt u een klacht indienen bij de ondernemer. Als de ondernemer niets van zich laat horen, of u komt er samen niet uit, dan kunt u een klacht indienen bij een van de commissies van De Geschillencommissie.
Waar kan ik terecht met klachten over mijn tandarts?
Een klacht indienen Een klacht over uw tandarts kunt u aanmelden voor bemiddeling bij de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen. U kunt daarvoor gebruik maken van het digitale formulier op de website van de KNMT. U vindt er ook informatie voor patiënten.
Kan een dokter een patiënt weigeren?
Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Maar huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.
Wat mag je van een huisarts verwachten?
De patiënt mag verwachten dat de huisartsenpraktijk ervoor zorgt dat: ‒ de patiënt een duidelijk aanspreekpunt heeft; ‒ het aanspreekpunt zich verantwoordelijk voelt voor de zorg aan hem of haar; ‒ het aanspreekpunt de context van hem of haar goed kent; ‒ het aanspreekpunt weet wat hij of zij nodig heeft; ‒ het …
Kan ik het ziekenhuis aanklagen?
Klachtenfunctionaris ziekenhuis. Ieder ziekenhuis heeft een onafhankelijke klachtenfunctionaris, ook wel een klachtenbemiddelaar of een vertrouwenspersoon genoemd. Een klacht over het ziekenhuis kunt u gratis indienen bij deze klachtenfunctionaris.
Wie kan terecht bij de klachtenlijn?
De Klachtenlijn ontvangt elke dag klachten van kinderen, jongeren, ouders en praktijkwerkers of professionals. De Klachtenlijn luistert, onderzoekt de klacht en bemiddelt wanneer de betrokkenen er onderling niet uitgeraken, of wanneer diensten, organisaties of bevoegde instanties het probleem niet kunnen oplossen.
Wat zijn de plichten van een huisarts?
Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.
Heeft een huisarts zorgplicht?
Artsen hebben de plicht om voor hun patiënt te zorgen en hem voor schade te behoeden. Dit op grond van de WGBO, de artseneed en de gedragsregels voor artsen. Iedereen, dus ook een arts, die opzettelijk iemand in een hulpeloze toestand achterlaat, is zelfs strafbaar.