Inhoudsopgave
- 1 Hoe kan ik een orchidee stekken?
- 2 Hoe orchideeën kweken?
- 3 Welke grond voor orchidee?
- 4 Hoe moet ik een orchidee snoeien?
- 5 Waar komt de Phalaenopsis vandaan?
- 6 Hoeveel water geef ik een orchidee?
- 7 Hoe verzorgd je een orchidee?
- 8 Welke bloempot voor orchidee?
- 9 Waarom krijgt mijn orchidee geen bloemen?
- 10 Hoe bewaar ik een uitgebloeide orchidee?
- 11 Wat is een oog bij een orchidee?
- 12 Waar zit het derde oog van een orchidee?
Hoe kan ik een orchidee stekken?
Stekken van een orchidee
- Verwijder heel voorzichtig met een pincet of je duim het bovenste vel van een oog.
- Zorg ervoor dat je hierbij schoon te werk gaat.
- Nadat je het bovenste vel hebt weggehaald blijft er een soort knop of puntje over, dit gedeelte zal de basis vormen waaraan de nieuwe orchidee ontstaat.
Hoe orchideeën kweken?
In de natuur heeft de orchidee de hulp nodig van schimmels die de plant van voedsel voorzien. Je kan orchideeënzaad zaaien op het mengsel van de moederplant. Nadeel daarvan is dat er veel zaad verloren gaat (spoelt weg bij water geven, te veel uitdrogen). Een goed alternatief is het zaaien op een voedingsbodem.
Waar komt de orchidee vandaan?
Ze komen oorspronkelijk in Zuidoost-Azië voor, van de Himalaya tot de eilanden Polillo en Palawan van de Filipijnen en Noord-Australië. Het orchidee-eiland nabij Taiwan is vernoemd naar deze orchidee.
Welke grond voor orchidee?
Pot je orchidee daarom met orchideeëngrond. Deze grond heeft een luchtige structuur door de combinatie van potgrond en boomschors. Gewone potgrond is veel dichter van structuur en zou de wortels van de orchidee doen verstikken.
Hoe moet ik een orchidee snoeien?
Snoei na de bloei Na de snoei mag de plant enkele weken wat koeler gezet worden, maar zorg ervoor dat hij nog steeds voldoende licht krijgt. Om orchideeën opnieuw in bloei te krijgen is het meestal nodig om te snoeien. Na de bloei is het best om hiervoor de oude tak terug te knippen tot boven het derde oog.
Hoe moet je een orchidee water geven?
Voor alle soorten orchideeën geldt dat ze het mooist blijven onder ‘liefdevolle verwaarlozing’. Het volstaat om eens in de 10-14 dagen de kluit een half uurtje onder water met orchideeënvoeding te laten staan. Gebruik steeds water op kamertemperatuur. Laat daarna goed uitlekken.
Waar komt de Phalaenopsis vandaan?
De oorsprong van deze plantensoort ligt in Zuidoost Azië, de Filippijnen en Australië. Phalaenopsis groeit in de natuur met name in bomen, zonder voedingsstoffen uit de bomen te onttrekken. Het geslacht Phalaenopsis werd in 1825 beschreven door de Nederlandse botanicus Dr.
Hoeveel water geef ik een orchidee?
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Stekken van een orchidee Verwijder heel voorzichtig met een pincet of je duim het bovenste vel van een oog. Zorg ervoor dat je hierbij schoon te werk gaat. Nadat je het bovenste vel hebt weggehaald blijft er een soort knop of puntje over, dit gedeelte zal de basis vormen waaraan de nieuwe orchidee ontstaat.
Hoe krijg je een orchidee weer in bloei?
Vaak worden ze na hun bloei dan ook weggegooid. Orchideeën van het geslacht Phalaenopsis zijn echter gemakkelijk terug in bloei te krijgen. Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien.
Hoe verzorgd je een orchidee?
Zet de orchidee niet in rechtstreeks zonlicht en op een plaats met een temperatuur tussen de 20 en 25°C. Dit geldt ook bij het water geven. Gebruik geen water dat te koud is. Zet de orchidee op de correcte plaats, verwijder de gele bladeren en verzorg de plant weer zoals normaal.
Welke bloempot voor orchidee?
Kies een dubbele pot De meeste producenten raden aan om Phalaenopsis orchideeën in een dubbele pot te kweken: een kweekpot in transparant plastic, die in een sierpot wordt geplaatst.
Hoe kweek je een orchidee?
Cultuur en verzorging van een orchidee
- Grondmengsels. Het substraat of grondmengsel van epifyten moet zeer luchtig zijn gezien de planten leven in de lucht.
- Luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is voor orchideeen zeer belangrijk.
- Verluchting en ventilatie. Ventilatie en veluchting is zeer belangrijk tijdens het kweken.
Waarom krijgt mijn orchidee geen bloemen?
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Hoe bewaar ik een uitgebloeide orchidee?
De officiële tips van pro’s zijn deze:
- Is je orchidee uitgebloeid, maar de steel is nog wel groen? Dan kun je hem boven het derde oog afknippen.
- Als de steel helemaal verdroogd is en geel is geworden, dan knip je ‘m helemaal af en zet je de plant in een koelere ruimte dan waar ‘ie normaal in stond.
Hoe verplant je een orchidee?
Verpot de Orchidee elke 2 á 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Deze potgrond is licht, waardoor de wortels goed door de bodem kunnen wortelen. Verwijder de slechte wortels, voordat je de plant in een nieuwe pot plaatst.
Wat is een oog bij een orchidee?
Het oog van de orchidee zijn de verdikkingen in de steel. Je telt vanaf het blad naar boven. Als de steel helemaal verdroogd is en geel is geworden, dan knip je ‘m helemaal af en zet je de plant in een koelere ruimte dan waar ‘ie normaal in stond. Je blijft ‘m wel verzorgen.
Waar zit het derde oog van een orchidee?
Is je orchidee uitgebloeid, maar de steel is nog wel groen? Dan kun je hem boven het derde oog afknippen. Het oog van de orchidee zijn de verdikkingen in de steel. Je telt vanaf het blad naar boven.
Wat voor grond heeft een orchidee nodig?
Reguliere potgrond Als je zo’n orchidee in de potgrond zet, kunnen de wortels niet ademen en sterven ze af. Vooral als de grond heel vochtig is blijft er bijna geen lucht over voor de plant. Geef je orchidee daarom altijd een luchtige bodem! Een megsel van boomschors werkt bijvoorbeeld goed.