Hoe kan je dammen winnen?

Hoe kan je dammen winnen?

Tips en taktieken voor Dammen

  1. Controlleer het midden van het bord.
  2. Spelen aanvallend.
  3. Speel volgens de kracht van uw positie.
  4. Beweeg nooit een stuk zonder echt doel.
  5. Hou je schijven samen als je vooruit gaat.
  6. Probeer zoveel mogelijk dammen te krijgen.
  7. Offer een schijf indien nodig.
  8. Ruil schijven in wanneer je voor staat.

Hoe begin je met dammen?

Spelregels dammen

  1. Leg het dambord zo, dat het hoekveld linksonder een donker vakje is.
  2. Wit begint en doet de eerste zet.
  3. Een schijf wordt één vakje schuin vooruit geschoven.
  4. Een schijf kan vooruit en achteruit slaan.
  5. Een schijf die aan de overkant van het dambord komt, wordt een dam.

Hoe moet een dambord liggen?

Het dambord ligt tussen de spelers, zodanig dat ieder van de twee spelers een donker hoekveld heeft linksonder op het dambord. De spelers hebben ieder twintig schijven. De ene speler speelt met de witte schijven, de ander met de zwarte.

Wat is een goede openingszet bij dammen?

Het voorzichtigste is 14.37-32 24-30 15.35×24 20×29 16.39-33 met uitzicht op kansrijk klassiek spel. Krachtdadig kan 23-28 verhinderd worden met 14.37-31, Maar 17-22 15.41-37 11-17 geeft zwart controle over veld 22, waardoor het plan 24-29, 20-24 en 14-20×20 speelbaar wordt. Een laatste idee is 14.38-32.

Hoe mag je slaan met een dam?

Een dam mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Er mag dan zelf bepaald worden op welk veld achter het geslagen stuk de dam tot stilstand komt. Als de dam op een veld tot stilstand kan komen waar er weer verder geslagen kan worden, mag de slag in dezelfde beurt vervolgd worden.

Hoeveel damstenen heb je nodig?

Elke persoon krijgt 20 damstenen, de ene krijgt de lichte kleur, de andere de donkere. De damstenen worden bij aanvang van het spel door beide spelers op de achterste 4 rijen op de donkere vakken geplaatst.

Hoe ver mag een dam slaan?

Slaan met de dam Dammen kunnen veel meer dan schijven. Een dam mag namelijk net zo ver schuiven als hij kan op de schuine lijnen, waar hij op staat. De witte dam in het plaatje mag bijvoorbeeld naar veld 11, 7, 2, 21, 27, 32, 38, 43 en 49. Hij mag dus zowel vooruit als achteruit.

Wat gaat voor Damslag Meerslag?

Gaat damslag voor? Nee, damslag gaat niet vóór! Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór.

Wat gaat voor Damslag of Meerslag?

Nee, damslag gaat niet vóór! Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór.

Hoe moet een schaakbord staan?

Bij het begin van het spel moet het schaakbord zo liggen dat voor allebei de spelers het vakje rechtsonder wit is. Daarna kunnen de schaakstukken op het bord worden geplaatst. In de hoeken staan de torens. Naast de torens staan de paarden en daarnaast staan de lopers.

Is slaan verplicht bij dammen?

Ja, slaan is verplicht. Dit is een belangrijk verschil tussen schaken en dammen: bij schaken mag je slaan, bij dammen moet je slaan.

Is bij dammen slaan verplicht?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven