Hoe kan je glutenallergie testen?

Hoe kan je glutenallergie testen?

Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.

Hoe weet ik of ik een glutenintolerantie heb?

Gewichtsverlies. Vermoeidheid. Opgezette buik. Chronische diarree of juist verstopping.

Wat te doen tegen glutenintolerantie?

Er is geen geneesmiddel dat de oorzaak van glutenintolerantie wegneemt. De enige behandeling is een glutenvrij dieet. Dat moet je levenslang volgen. Je arts kan je daarvoor doorverwijzen naar een diëtist(e).

Hoeveel kinderen coeliakie?

In Nederland komt coeliakie voor bij ongeveer 1 op de 100 kinderen die het consultatiebureau bezoeken. Uit onderzoek blijkt dat coeliakie ernstig is onder-gediagnosticeerd op de kinderleeftijd: slechts van 1 op de 8 kinderen is bekend dat zij coeliakie hebben.

Wat houd een glutenallergie in?

Glutenallergie, oftewel coeliakie of glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij de darmwand en het darmslijmvlies van de dunne darm worden beschadigd. De term glutenallergie is in de volksmond een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het eten van gluten.

Wanneer is de diagnose coeliakie gesteld?

Als er IgA-EMA in je bloed zit, dan is daarmee de diagnose coeliakie gesteld. Als er geen IgA-EMA in je bloed zit, is een biopsie van de dunne darm nodig. Als er twijfels zijn over de uitslag, doordat de hoeveelheid IgA-TG2A in je bloed maar licht verhoogd is of doordat de uitslag niet duidelijk is, dan is het volgende mogelijk;

Wat is de behandeling van coeliakie?

Coeliakie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen worden vastgesteld. De diagnose kan vermoed worden door een bloedonderzoek maar kan enkel met zekerheid gesteld worden door een dunnedarmbiopsie. De behandeling van coeliakie omvat een strikt glutenvrij dieet, levenslang.

Kan coeliakie lang onbehandeld blijven?

Ook kunnen tekorten aan voedingsstoffen optreden waardoor bloedarmoede en botontkalking ontstaat. Bij mensen met coeliakie bij wie de diagnose net gesteld is, komt lactose-intolerantie soms voor. Dit verdwijnt meestal weer bij herstel van het darmslijmvlies. Wanneer coeliakie lang onbehandeld blijft, kan de darm onherstelbaar beschadigen.

Kan iemand met coeliakie niet tegen gluten?

Mensen met coeliakie kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. Maar de ziekte kan zich overal in het lichaam uiten, zoals in de huid, gewrichten en hersenen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven