Inhoudsopgave
Hoe kan je taalachterstand wegwerken?
Praat met ouders over de taalontwikkeling van hun kind. Oordeel niet over het taalaanbod thuis. Ga eerder samen met ouders op zoek naar hoe het kind beter kan ondersteund worden in zijn taalontwikkeling, zowel thuis als in de voorschoolse voorziening.
Wat is expressieve taalontwikkeling?
Een taalstoornis kan blijven bestaan als de taal zich niet meer ontwikkelt of kan ontstaan te gevolge van een hersenbeschadiging. De problemen kunnen zowel betrekking hebben op de woord en/of zinsproductie (expressieve taalstoornis) als op het woord en/of zinsbegrip (receptieve taalstoornis).
Hoe kun je als verpleegkundige de taalontwikkeling volgen?
Bij een geconstateerde taalachterstand of bij twijfels over de taalontwikkeling neemt de JGZ een specifieke anamnese af en vindt lichamelijk onderzoek door de jeugdarts of verpleegkundig specialist plaats. Indien nodig wordt hiervoor een extra contactmoment afgesproken en ingepland.
Hoe kun je taalontwikkeling stimuleren?
Tips
- Praten is communiceren.
- Praat veel met je kind.
- Vertelt je kind een verhaal?
- Praat je kind weinig?
- Lees veel voor, ga naar de bibliotheek en laat je kind zelf boeken lezen.
- Laat je kind naar digitale boeken kijken.
- Er zijn veel computerspellen, websites en apps voor de taalontwikkeling.
Hoe kun je praten stimuleren?
Hoe kun je kinderen tussen de drie en vier jaar stimuleren?
- Praat veel met je kind, luister goed en beantwoord vragen.
- Praat over wat jullie gaan doen.
- Ga op vaste momenten met je kind in gesprek, zoals tijdens het eten en bij het naar bed gaan.
- Speel samen veel spelletjes waarbij je van beurt moet wisselen.
Wat is de receptieve taal?
Receptief = Taal begrijpen. Bij taalverwervende kinderen zijn er twee aspecten te onderscheiden: enerzijds het leren begrijpen van taal, ook wel receptieve taalontwikkeling genoemd, en anderzijds het zelf praten, de actieve taalontwikkeli… Productief = Het uiten.
Wat is de functie van taal?
– de communicatieve functie van taal: taal wordt gebruikt om te communiceren met anderen. Een taalgebruiker wil iemand bijvoorbeeld informeren of amuseren; – de conceptualiserende functie van taal: in taal wordt de werkelijkheid geïnterpreteerd. In taal gebruik je woorden, zinnen en teksten.