Inhoudsopgave
Hoe kom je af van derealisatie?
Behandeling depersonalisatie / derealisatie
- Leren aarden en voelen, het terugbrengen van de veiligheid.
- Inzicht krijgen in de thema’s die steeds opkomen, wat triggert angst en paniek enz.
- Angsten wegnemen en leren loslaten van je gedachten.
- Terugkeren in je lichaam.
Wat veroorzaakt derealisatie?
Bij derealisatie ervaar je gevoelens van vervreemding en onwerkelijkheid met betrekking tot je omgeving en andere mensen. Mogelijke oorzaken zijn onder andere ziekte, slaaptekort en alcohol- en/of drugsgebruik.
Wat verergert derealisatie?
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen.
Heb ik last van dissociatie?
Dissociatie is een toestand van verlaagd bewustzijn. Als je last hebt van dissociatie kan het voelen alsof je gedachten, gevoelens, herinneringen en lichamelijke gewaarwordingen niet van jezelf zijn (depersonalisatie). Ook kunnen de wereld en de mensen om je heen kunnen heel vreemd aanvoelen (derealisatie).
Waarom voelt het alsof ik niet leef?
Wanneer je een periode van depersonalisatie doormaakt, heb je een gevoel van onwerkelijkheid, vervreemding of onbekendheid ten opzichte van jezelf. Zo kun je je bijvoorbeeld van je hele wezen vervreemd voelen, dan voelt het alsof je geen ‘zelf’ hebt.
Is derealisatie een psychose?
Het ligt meer op het niveau van angst-dissociatie in het kader van depersonalisatie-derealisatie vermoed ik. Soms is juist onze heftige reactie op een mentaal fenomeen het probleem – vooral de catastrofale verwerking in de vorm van gedachten dat er sprake is van psychose, dementie of anderzins totaal verval.
Wat zijn de symptomen van dissociatie?
Veelvoorkomende symptomen van dissociatie zijn:
- Geheugenverlies.
- Verwarring.
- Angst- of paniekaanval.
- Een verdoofd gevoel.
- Het niet of nauwelijks voelen van emoties.
- Een gevoel van onwerkelijkheid.
- Het gevoel hebben gek te worden.
- Een hoofd dat vol met watten lijkt te zitten.
Waarom voel ik me niet blij?
Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed.