Inhoudsopgave
Hoe kom je in aanmerking voor jeugdhulp?
In veel gemeenten biedt het jeugdteam in de buurt jeugdhulp aan. U of uw kind of een familielid kunnen het jeugdteam direct benaderen. Maar de school, de huisarts, de jeugdarts of de sportvereniging kunnen u ook doorverwijzen. De deskundigen in het wijkteam kijken samen met ouders en kinderen welke hulp er nodig is.
Waarom kwam de Jeugdwet?
Waarom is er sinds 2015 een nieuwe jeugdwet? Het vorige jeugdzorgsysteem functioneerde onvoldoende. Dit komt door instellingen en organisaties die langs elkaar heen werken. Hierdoor ontstaat bureaucratie, fragmentatie, tegenstrijdigheden & verkokering: financieel, organisatorisch, in aansturing en in inhoudelijk.
Welke vormen van jeugdzorg zijn er?
Er zijn verschillende vormen van jeugdhulp:
- Ambulante jeugdhulp van het lokale team.
- Begeleiding thuis bij problemen in het gezin (ambulante jeugdhulp)
- Pleegzorg (hulp door pleegouders)
- Jeugdzorgplus (hulp voor jongeren met ernstige problemen)
- Hulp in een instelling voor jeugd- en opvoedhulp.
Hoe is de jeugdzorg geregeld?
Elke gemeente regelt jeugdhulp op een iets andere wijze. Toegang geschiedt via een jeugd- of wijkteam of via een Centrum voor Jeugd en Gezin. Een school, huisarts en jeugdarts kunnen eventueel ook doorverwijzen naar de juiste instanties. Informeer bij jouw gemeente hoe jeugdhulp wordt geregeld.
Waarom bestaat jeugdzorg?
Jeugdzorg is wat het woord zegt: zorg voor de jeugd. Zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij. Meestal krijgen kinderen en jongeren de hulp vrijwillig; soms besluit de kinderrechter daartoe.
Waar is de Jeugdwet voor?
Voor kinderen en jongeren is er de jeugdwet. In deze wet is bijna alle zorg en ondersteuning geregeld voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Soms is voor jeugd ook zorg vanuit de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg of de Wmo aan de orde.
Waar staat jeugdzorg voor?
Jeugdzorg is wat het woord zegt: zorg voor de jeugd. Zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij. Dat kan op veel manieren: thuis of in een instelling, kort of lang, individueel of als gezin.