Hoe kom je van een gegeneraliseerde angststoornis af?
Afhankelijk van de verschijnselen en de ernst van de aandoening bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapie, medicatie, of een combinatie van beide. Door de behandeling nemen de angsten, de lichamelijke klachten, het piekeren en tobben af en gaat u beter slapen. Ook krijgt u minder last van vermijdingsgedrag.
Hoe om te gaan met iemand met een angststoornis?
Wat kan je doen om iemand met een angststoornis te helpen? Begrensd luisteren – Neem de tijd om te luisteren, maar ga niet mee in de angst van iemand. Geef na een aantal minuten vriendelijk aan dat je hebt gehoord dat hij/zij angstig is en dat je het nu over een ander onderwerp gaat hebben. Afleiding helpt!
Wat zijn de meest voorkomende angststoornissen?
Denk aan: vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts, voor spinnen of voor muizen. Wel 8 procent van de Nederlanders heeft last van zo’n fobie. Dat houdt in: regelmatige paniekaanvallen.
Hoe lang duurt een gegeneraliseerde angststoornis?
Herstel van angststoornis duurt gemiddeld langer dan van een depressie. Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld.
Hoe kan je een paniekaanval stoppen?
Doe iets waardoor u minder let op uw hartslag en ademhaling:
- Neem bijvoorbeeld een slok water.
- Loop even naar buiten.
- Doe een paar kniebuigingen.
- Ga hardop lezen.
- Praat even met iemand.
- Ga iets actiefs doen: een eind fietsen, rennen of wandelen.
Hoe kun je zien dat iemand angstig is?
Je krijgt bijvoorbeeld last van hartkloppingen, trillingen, zweten, blozen, diarree en soms van een paniekaanval. Dit gebeurt vooral wanneer je in contact komt met anderen of op die momenten wanneer je in de belangstelling staat, zoals tijdens een spreekbeurt of zelfs tijdens eten/drinken in gezelschap.