Hoe kom je van een zieke werknemer af?

Hoe kom je van een zieke werknemer af?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Wat als je ziek wordt na tekenen vaststellingsovereenkomst?

Als een werknemer ziek wordt na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst, komt hij doorgaans wel voor een ziektewetuitkering in aanmerking. Het is verstandig om in dat geval goed te controleren of in de vaststellingsovereenkomst bepalingen staan over ziek uit dienst gaan.

Kan ik ontslag nemen als ik ziek ben?

Wie ziek is, is beter beschermd tegen ontslag. Het Burgerlijk Wetboek kent een opzegverbod tijdens ziekte. Hiermee wordt geregeld dat je werkgever je arbeidsovereenkomst tijdens de eerste twee jaar van je ziekte of arbeidsongeschiktheid niet mag opzeggen. Een zieke werknemer geniet dus ontslagbescherming.

Wat te doen na 1 jaar ziekte?

Evaluatie na het eerste jaar Bent u 1 jaar ziek? Dan moet u met uw werkgever een eerstejaarsevaluatie maken. U bekijkt dan samen hoe de re-integratie gaat. Ook maakt u afspraken over wat u het komende jaar gaat doen om weer te kunnen werken.

Wat als ik ziek val in mijn opzegperiode?

Als je ontslagen bent Als de opzeg door de werkgever gegeven werd, wordt je opzegtermijn wel verlengd wanneer je tijdens deze termijn ziek thuis zit. Het maakt hierbij niet uit of je voor deze ziektedagen gewaarborgd loon ontvangt van je werkgever of een uitkering van het ziekenfonds.

Wat gebeurt er als je ziek bent en je contract loopt af?

Loopt uw contract af tijdens uw ziekte, of bent u ziek geworden binnen 4 weken na afloop van uw contract? Dan ziet UWV u als iemand zonder werkgever. U kunt een Ziektewet-uitkering krijgen en u maakt met ons afspraken over uw re-integratie. Kijk voor meer informatie op Ik ben ziek en heb geen werkgever.

Wat gebeurt er als je een vaststellingsovereenkomst niet tekent?

Zolang u niet tekent, blijft u in dienst Veel werknemers denken dat zij moeten tekenen voor hun ontslag. Dit is een misvatting. Zolang u de vaststellingsovereenkomst niet ondertekent, blijft u in dienst en staat u dus sterk. De alternatieve ontslagroute voor de werkgever is toestemming vragen aan UWV of kantonrechter.

Wat als je ziek wordt in je opzegperiode?

Kan ik ontslag nemen om medische redenen?

Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.

Wat als je ziek bent tijdens opzegtermijn?

Hoeveel salaris na 1 jaar ziektewet?

De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao’s staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.

Wat verandert er na een jaar ziekte?

Misschien verandert dat tijdens uw ziekteduur ook niet meer. Het is dan verstandig om na deze 2 jaren vast te leggen wat uw nieuwe ‘normale werk’ is, na de aanpassingen. De wet noemt dit ‘bedongen arbeid’. Want als u opnieuw ziek wordt, heeft u alleen recht op loon over uw normale werk.

Hoe te handelen bij ziekmelding?

Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven