Inhoudsopgave
Hoe kom je zo snel mogelijk van krentenbaard af?
De volgende maatregelen kunnen helpen tegen verergering van krentenbaard en besmetting van anderen:
- Raak de wondjes niet aan.
- Was uw handen regelmatig met gewone zeep.
- Houd de nagels schoon en kort.
- Was uw lichaam één keer per dag met zeep.
- Baden en een nat verband helpen niet om de huid sneller te laten genezen.
Kunnen we impetigo vermijden?
Impetigo moet steeds behandeld worden om besmetting van andere personen te vermijden. Was de handen goed voor en na het aanbrengen van de behandeling. Zo vermijd je dat je de ziekte door zelfbesmetting overbrengt naar andere plaatsen op je lichaam.
Hoe snel besmetting krentenbaard?
Krabben aan krentenbaardplekken kan leiden tot besmetting via handen of bijvoorbeeld speelgoed. Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Kans op besmetting kan verkleind worden door goede hand- en hoesthygiëne.
Hoe ziet het begin van krentenbaard eruit?
In het begin heb je last van rode vlekjes en bultjes op de huid. De vlekjes en bultjes komen meestal voor rondom de neus en de mond, maar door verspreiding kan krentenbaard ook op andere lichaamsdelen ontstaan (bijvoorbeeld op de armen en benen). De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met geel vocht (pus).
Kun je ziek worden van krentenbaard?
Krentenbaard kan jeuken. De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest uiteindelijk zonder dat er littekens achterblijven. Bij een heftige infectie kunnen kinderen ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.
Is krentenbaard pijnlijk?
De aandoening begint met het ontstaan van rode vlekken of bultjes in het gezicht, veelal rondom de mond en neusgaten. De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met gelig vocht. Wanneer deze blaasjes opengaan, kunnen vochtige plekjes en geelbruine korstjes ontstaan. De huid kan jeuken of pijnlijk zijn.
Hoe lang duurt het voordat krentenbaard weg is?
Meestal zie je dus geen blaren, maar oppervlakkige schaafwondjes. Krentenbaard gaat na één tot drie weken vanzelf over.
Kun je vaker krentenbaard krijgen?
Krentenbaard gaat binnen 1 tot 3 weken over. Er blijven geen littekens achter. Mensen kunnen vaker krentenbaard krijgen. Uw kind is na krentenbaard niet beschermd tegen de stafylokok-bacterie.
Wat te doen tegen impetigo?
In milde gevallen wordt impetigo behandel met een bacteriedodende crème of zalf. Voorbeelden daarvan zijn fucidine crème, chloorhexidine crème, Bactroban zalf (mupirocine). Ook andere producten met antibacteriële eigenschappen kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld honingzalf of betadinezalf of betadine-scrub.
Is impetigo besmettelijk voor volwassenen?
Het komt vaakst voor bij kinderen en is extreem besmettelijk. Zo kan het voorkomen in opstoten of uitbraken op scholen of in crèches. Ook volwassenen kunnen impetigo doormaken, maar dit is minder waarschijnlijk.