Hoe komt de verstandskies aan zijn naam?

Hoe komt de verstandskies aan zijn naam?

Tand der wijsheid De verstandskiezen komen pas tevoorschijn tussen de 17 en 25 jaar, wanneer een persoon dus volwassen is. Door taalkundigen wordt aangenomen dat de kiezen zo genoemd worden, omdat ze pas rond deze leeftijd verschijnen. Wanneer een kind volwassen wordt en een verstandskies krijgt is deze dus ‘wijzer’.

Waarom de naam wijsheidstanden?

De benaming slaat terug op het Latijnse dens sapientiae (jawel), de taal van veel medische termen, wat ’tand der wijsheid’ betekent. De verstandskiezen verschijnen veel later dan de meeste tanden en kiezen, namelijk tussen de 17 en 25 jaar, wanneer een persoon volwassen is.

Is het verstandskies of Verstaande kies?

Een verstandskies zou zo heten omdat verstandskiezen pas laat opkomen, net als volgens sommigen het verstand. In ouder Nederlands sprak men ook wel van wijsheidskies. In het Belgisch-Nederlands is wijsheidstand nog steeds het meest gangbare woord.

Hoe heet je achterste tand?

Een agenetische tand of kies is meestal de achterste van de soort tand of kies. Bij een agenetische snijtand zal dit bijna altijd de 2e snijtand betreffen en dus niet de centrale. Bij de kleine kiezen is dit dus vaak de 2e kleine kies en bij de grote kiezen zijn dit dus vaak de verstandskiezen.

Wat is een wijsheidstand?

Verstandskiezen of wijsheidstanden zijn de laatste van de 32 doorkomende tanden en kiezen, ze zijn de derde grote kies achterin de mond (in medische termen derde molaar of M3). Ze komen door na de puberteit, meestal tussen 17 en 21 jaar.

Wat als wijsheidstanden uitkomen?

Tussen de leeftijd van 17 en 21 jaar breken de verstandskiezen door. Dit kan ook op volwassen leeftijd gebeuren en in sommige gevallen helemaal niet. Het doorkomen van verstandskiezen veroorzaakt pijn. Wanneer er weinig ruimte in de mond is dan komen de verstandskiezen maar half door of groeien scheef.

Hoeveel procent laat verstandskiezen trekken?

Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd! Het komt regelmatig voor dat verstandskiezen niet of niet volledig doorbreken. Vaak is o.a. weinig ruimte, obstructie door een andere kies of een abnormale doorbraakrichting de oorzaak hiervan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven