Inhoudsopgave
- 1 Hoe komt een hunebed aan zijn naam?
- 2 Waar zijn de stenen van hunebedden later voor gebruikt?
- 3 Waarom heten hunebedden hunebedden?
- 4 Hoe zijn de hunebedden ontstaan?
- 5 Waarom zijn de hunebedden in Drenthe?
- 6 Waarom zijn hunebedden in Drenthe?
- 7 Waarom zijn de hunebedden gemaakt door reuzen?
- 8 Waar werden hunebedden verplaatst?
Hoe komt een hunebed aan zijn naam?
Veel later denken bewoners van het gebied dat de keien door ‘huynen’ – reuzen – gedragen en op elkaar gestapeld zijn. Wie anders zou zijn grote steen van wel twintigduizend kilo kunnen versjouwen? Vandaar de naam ‘huynebed’ (later hunebed).
Wat ligt er in een hunebed?
In de hunebedden vinden archeologen allerlei grafgiften: hun gereedschap en wapens (pijl en boog, bijlen, vuurmaakset, etc.), potten met eten en drinken en sieraden (kralen van tanden, barnsteen, git en fossiel) mee. Diverse kralen van barnsteen en git.
Waar zijn de stenen van hunebedden later voor gebruikt?
In de Middeleeuwen wilden de mensen de hunebedden opruimen, want het waren bouwwerken van mensen die niet in God geloofden; het waren heidense bouwwerken. Daarom gebruikten de mensen de stenen om kerken te bouwen. Later, tussen 1600 en 1800, werden veel stenen gebruikt bij de aanleg van dijken.
Waarom hunebedden beschermen?
De hunebedden zijn gemaakt van steen, maar niet onverwoestbaar. Af en toe worden de hunebedden beklad of aangetast door brand. Sommige hunebedden worden hierdoor ernstig beschadigd. Door educatie hopen we deze schade te voorkomen.
Waarom heten hunebedden hunebedden?
Vroeger dachten de mensen dat de hunebedbouwers reuzen moesten zijn geweest. Dit dachten zij omdat de zwerfkeien super zwaar waren en het niet menselijk leek om deze keien te verplaatsen. Huynen is een oud-Nederlands woord voor reuzen, daar komt de naam hunebed vandaan.
Waarom maakten ze hunebedden?
Waar dienen de hunebedden voor? In de prehistorie bouwden de mensen graven voor de doden. De oudste monumenten van Nederland: de hunebedden zijn wel de meest indrukwekkende graven. Het hunebed werd waterdicht gemaakt met behulp van verschillende materialen, denk aan berkenbast.
Hoe zijn de hunebedden ontstaan?
Hunebedden zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen.
Hoe ziet een hunebed eruit?
In Nederland zien we hunebedden als prachtige graven van zwerfstenen, maar in de prehistorie waren de stenen voor het grootste deel bedekt met een dekheuvel. Tussen de hunebedstenen zaten zogenaamde stopstenen als een soort metselwerk tussen de grote zwerfstenen.
Waarom zijn de hunebedden in Drenthe?
Waarom zijn er zoveel hunebedden in Drenthe? De hunebedden zijn gebouwd door de hunebedbouwers oftewel de boeren van de Trechterbekercultuur. Op de plekken waar stenen te verkrijgen waren, bouwden ze hunebedden op hogere plaatsen in het landschap. Kaart met het gebied waar de mensen van de Trechterbekercultuur leefden.
Waarom zijn er hunebedden in Drenthe?
Waarom zijn er zoveel hunebedden in Drenthe? De hunebedden zijn gebouwd door de boeren van de zogeheten Trechterbekercultuur (tussen ruwweg 4000 en 2700 v. Op de Hondsrug liggen de meeste hunebedden, omdat dit gebied hoger ligt en stenen daardoor makkelijker te verzamelen waren.
Waarom zijn hunebedden in Drenthe?
Wat is de naam van de hoofdstad van de provincie die bekend staat om de hunebedden?
In 2010 werd een bodemscan gemaakt. Vlak naast het grootste hunebed is het Hunebedcentrum gebouwd waar veel informatie over de prehistorie is te verkrijgen. In het Drents Museum in Assen is er ook veel te zien over de hunebedden en hun bouwers/cultuur.
Waarom zijn de hunebedden gemaakt door reuzen?
Sommige mensen denken dat de hunebedden zijn gemaakt door reuzen. Vandaar ook de naam, want hune is een oud Drents woord voor reus. Drentse reuzen zoals Ellert en Brammert zouden de hunebedden hebben gemaakt door wat zwerfkeien op een hoop te smijten.
Waar zijn hunebedden bewaard gebleven?
Ze zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 v.Chr., in de meest westelijke uitloper van het territorium van de trechterbekercultuur. In totaal zijn er daar 52 hunebedden bewaard gebleven in Nederland. In bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken zijn nog honderden te vinden.
Waar werden hunebedden verplaatst?
Hunebedden werden verplaatst om het bouwwerk te redden (bijvoorbeeld bij de aanleg van een spoorlijn, weg of industrieterrein). Er zijn hunebedden gekerstend en in bepaalde gevallen zijn deze hunebedden voorzien van een kruis. Er zijn ook hunebedden die in gebruik zijn als kapel of ingebouwd zijn in een kerk of kapel.