Hoe komt het dat er aardbevingen zijn in Groningen?

Hoe komt het dat er aardbevingen zijn in Groningen?

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst wanneer hier plotseling energie vrijkomt. In Zuid-Nederland komen natuurlijke bevingen voor. In Groningen ontstaan aardbevingen door gaswinning. Deze worden ook wel ‘geïnduceerde bevingen’ genoemd.

Waarom hebben Groningen en Drenthe last van aardbevingen?

Aardbevingen door gaswinning Door de gaswinning uit de diepe ondergrond kunnen aardbevingen optreden. Vooral de aardbevingen in Groningen zijn de laatste jaren in het nieuws geweest. Maar ook in Drenthe komt zo nu en dan een aardbeving voor. De gasvelden in Drenthe zijn ‘kleine gasvelden’.

Waarom zijn er aardbevingen in Nederland?

In Nederland komen er twee verschillende soorten aardbevingen voor. In het zuiden van Nederland zijn dit natuurlijke bevingen en in het noorden van Nederland komen er aardbevingen voor als gevolg van gaswinning. Dit noemen ze ook wel geïnduceerde aardbevingen.

Waarom komen er in Nederland geen aardbevingen voor?

In Nederland komen natuurlijke aardbevingen voor als gevolg van een breukensysteem. De meeste natuurlijke bevingen komen voor in Limburg. Een breukensysteem bestaat uit een horsten- en slenkenstructuur. Een horst is een deel van de aardkorst dat langs een breuk omhoog gekomen is.

Hoe ontstaat een aardbeving door gaswinning?

Hoe ontstaan aardbevingen door gaswinning? Aardgas zit op 3 kilometer diepte in een poreuze zandsteenlaag, zegt het KNMI. Als het gas eruit wordt gehaald, krimpt de bodem doordat de druk op het gesteente van buitenaf groter wordt. De ontlading heeft trillingen aan het aardoppervlak als gevolg, een aardbeving dus.

Waar in Groningen komen de meeste aardbevingen voor?

Waar in het Groningen-gasveld is de meeste kans op aardbevingen? Uit onderzoek blijkt dat de meeste bevingen daar voorkomen waar de inklinking het grootst is. Dit is in de omgeving van Loppersum.

Heeft de KNMI verstand van aardbevingen?

Mede dankzij het uitgebreide meetnetwerk zijn we in staat om aardbevingen en de bijbehorende magnitudes automatisch, zonder tussenkomst van een seismoloog, te bepalen. Deze automatische oplossingen worden gepubliceerd op de KNMI-website.

Is er ooit een aardbeving geweest in Nederland?

De zwaarste geïnduceerde aardbeving ooit in Nederland gemeten was op 16 augustus 2012 in het Groningse Huizinge met een magnitude van 3,6.

Wat gebeurt er als er een aardbeving is?

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort.

Waarom komen er aardbevingen voor?

Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum.

Wat is de oorzaak van aardbevingen?

De aardkorst bestaat uit losse platen die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen. Deze bewegingen noemen we platentektoniek. De platen noemen we ook wel schollen. Door het langs elkaar bewegen van de platen, wordt er een bepaalde spanning opgebouwd die kan leiden tot een aardbeving.

Waar in Groningen zijn aardbevingen?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven