Hoe komt het dat je vitamine B12 tekort hebt?

Hoe komt het dat je vitamine B12 tekort hebt?

Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.

Welke klachten bij B12 tekort?

Klachten door een laag vitamine B12 kunnen zijn:

  • zenuwproblemen: tintelingen. minder gevoel in de vingers. minder gevoel in de voeten, gevoel dat u op vilt loopt. een been voelt koud aan.
  • bloedarmoede. Door bloedarmoede kunt u last hebben van: een moe en zwak gevoel. snel kortademig worden bij inspanning. duizeligheid.

Welke medicijnen breken vitamine B12 af?

Medicatie

  • Maagzuurremmers zoals Omeprazol, Pantazol, Nexium, Zantac.
  • Para-aminosalicylzuur (tuberculose)
  • Neomycine (een antibioticum)
  • Colchicine (tegen jicht)
  • Metformine (bij diabetes 2)
  • Questran (cholesterolverlager)
  • Kaliumtabletten (zoals Slow K)
  • Lachgas (anesthesie)

Wat is vitamine B12 zonder MMA?

De Serum B12-test meet alle vitamine B12 in het bloed, actief en non-actief. Het lichaam gebruikt alleen de actieve vitamine B12. Over het algemeen is 5%-20%1 actieve vitamine B12 in het bloed de aanwezig. Dit betekent dus dat 80% tot 95% van de vitamine B12 in het bloed non-actief is!

Is het mogelijk vitamine B12 zomaar te slikken?

Opnameprobleem. Er kan in dat geval sprake zijn van een opnameprobleem, dat weer allerlei oorzaken kan hebben, legt Wolffenbuttel uit. “Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen”, is zijn advies.

Wat gebeurt er als je vitamine B12 tekort komt?

Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.

Wat als B12 niet wordt opgenomen?

Een vitamine B12 tekort kan ontstaan door: Een tekort aan voedingsmiddelen met vitamine B12. Een auto-immuun ziekte of infectie die er voor zorgt dat vitamine B12 niet goed wordt opgenomen. Een operatie waarbij een deel van de maag wordt verwijderd.

Is teveel vitamine B12 schadelijk?

“Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12”, zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. “Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo.”

Hoe krijg je veel vitamine B12 binnen?

De huisarts kan vaststellen of er sprake is van een vitamine B12-tekort. Als iemand een tekort heeft, dan kan dit nauwelijks via de voeding worden aangevuld. De huisarts bepaalt dan of het tekort wordt aangepakt via vitamine B12-injecties of een supplement met een hele hoge dosis vitamine B12.

Wat is de juiste waarde voor B12?

Bloedwaardencheck vitamine B12 meet het gehalte vitamine B12 in het bloed en geeft een duidelijke indicatie of er sprake is van een B12-tekort. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) liggen normale bloedwaarden vitamine B12 tussen de 130-700 pmol/l.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven