Inhoudsopgave
- 1 Hoe komt het dat mijn verwarming tikt?
- 2 Wat te doen aan een tikkende verwarming?
- 3 Kan een verwarming ontploffen?
- 4 Hoe klinkt lucht in radiator?
- 5 Hoe vaak moet je de verwarming ontluchten?
- 6 Welke problemen kunnen er ontstaan als er lucht aanwezig is in een CV installatie?
- 7 Welke gereedschap heb je nodig voor het bijvullen van de centrale verwarming?
- 8 Hoe lang kan een expansievat mee?
Hoe komt het dat mijn verwarming tikt?
Het tikken van je verwarming wordt veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van de leidingen. Ook als er te veel lucht in de leidingen zit, kan dit tik- of andere vreemde geluiden veroorzaken. Zorg dus allereerst dat je de cv-installatie ontlucht.
Wat te doen aan een tikkende verwarming?
Tik opsporen
- Koel alle radiatoren en buizen in huis af. Draai alle radiatoren dicht en zet de thermostaat op nul.
- Zet de thermostaat na het afkoelen van de buizen en radiatoren op 25 graden.
- Draai een voor een de radiatoren open tot je het tikken hoort. Ga per standpijp te werk.
Wat gebeurt er als je verwarming niet ontlucht?
Wat gebeurt er als ik mijn radiator niet ontlucht? Als je vergeet je radiator jaarlijks te ontluchten, zul je steeds meer last krijgen van tikkende geluiden vanuit je radiator. Ook zal je radiator steeds moeilijker warm worden.
Kan een verwarming ontploffen?
Wanneer de waterdruk in het vat te hoog is, kan het namelijk exploderen. Controleer gemakkelijk of het expansievat nog goed werkt: Tik met een voorwerp op de boven- en de onderkant van het vat. Check of je aan beide kanten een verschillend geluid hoort: het deel met water klinkt dof, het andere deel klinkt hol.
Hoe klinkt lucht in radiator?
Dat er lucht in een radiator zit kun je ook merken aan geborrel of andere vervelende geluiden in de leidingen. Het kan ook zijn dat een radiator helemaal of voor een groot deel koud blijft. Het is dan van belang om de radiator te ontluchten en de centrale verwarming bij te vullen.
Waarom radiator dicht bij ontluchten?
Elke radiator heeft namelijk een vierkante moer die open gedraaid kan worden. Hiermee kan je de verwarming ontluchten. Er kan ook wat water meekomen, zodra er water uit de radiator komt draai je de moet weer dicht. Na het ontluchten van de verwarming kan het nodig zijn om de CV-ketel bij te vullen met water.
Hoe vaak moet je de verwarming ontluchten?
Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is. In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo’n eenmaal per jaar nodig.
Welke problemen kunnen er ontstaan als er lucht aanwezig is in een CV installatie?
Het kan zijn dat er lucht is achtergebleven bij het opvullen, maar ook lekken of verkeerd geplaatste leidingen kunnen de oorzaak zijn. Lucht in de leiding kan ervoor zorgen dat sommige radiatoren niet gaan opwarmen en buizen beginnen oxideren.
Wat moet je doen als je verwarming geluid maakt?
Radiatoren maken lawaai Indien radiators een borrelend geluid maken, kan dit te wijten zijn door een teveel aan lucht. Je dient de radiatoren te ontluchten en daarna mogelijk nog even de CV druk weer op peil brengen, door water bij te vullen.
Welke gereedschap heb je nodig voor het bijvullen van de centrale verwarming?
Voor het bijvullen van de CV-ketel heb je een emmer, een doekje, een slang en een waterpomptang nodig. Zet de thermostaat eerst laag en wacht 15 minuten zodat de CV-ketel kan afkoelen.
Hoe lang kan een expansievat mee?
Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo’n zeven jaar.