Inhoudsopgave
- 1 Hoe krijg ik mijn ex van de hypotheek af?
- 2 Wat gebeurt er met een hypotheek na scheiding?
- 3 Hoe kom ik van mijn hoofdelijke aansprakelijkheid af?
- 4 Kan je een hypotheek overnemen na scheiding?
- 5 Hoe gaat uitkopen?
- 6 Wat kost ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?
- 7 Welke informatie moet je vermelden in je ontslagbrief?
- 8 Wat is een formele ontslagbrief?
Hoe krijg ik mijn ex van de hypotheek af?
De eerste optie is om de ex-partner uit de hypotheekakte te laten ontslaan. Dit noemen we dus de procedure voor ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. De andere oplossing om de hypotheek op uw naam te krijgen is om de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker.
Wat gebeurt er met een hypotheek na scheiding?
Als je uit elkaar gaat, moet de hypotheekverstrekker één van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Banken beoordelen deze situatie veelal als een nieuwe hypotheek: De bank kijkt opnieuw naar het inkomen van degene die in het oude huis blijft wonen en de waarde van het huis.
Wat te doen met woning bij scheiding?
Wanneer jullie gehuwd zijn in gemeenschap van goederen, kan in dit geval artikel 1435 van het burgerlijk wetboek ingeroepen worden: jij en je (ex-)partner krijgen minstens de oorspronkelijke waarde van de eigen inbreng terug na de verkoop van het appartement of het huis bij scheiding.
Hoe kan ik mijn ex uitkopen?
Hoe koop je je ex uit? Om je partner uit te kopen moet er in de eerste plaats voldoende geld zijn om dat te kunnen doen. De achterblijvende partner moet over een goed inkomen of flink wat spaarcenten beschikken. Bij uitkopen heeft de partner die het huis verlaat recht op de helft van de waarde van het koophuis.
Hoe kom ik van mijn hoofdelijke aansprakelijkheid af?
De bank kan pas na de scheiding definitief akkoord gaan met het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Zorg voor dat moment wel dat de financiële positie na scheiding helder is en dat de bank betrokken is, alle stukken kent, en voorlopig akkoord is met het ontslag toe te kennen.
Kan je een hypotheek overnemen na scheiding?
Om in de woning te kunnen blijven wonen, samen een mogelijke nieuwe partner, in uw eentje of samen met de kinderen, zal de hypotheek moeten worden overgenomen. Het uitkopen van uw (aanstaande) ex-partner is hiervoor benodigd. Pas daarna kunt u de hypotheek op één naam zetten bij scheiding.
Kan ik alleen in mijn huis blijven wonen na scheiding?
U kunt ervoor kiezen om in het huis te blijven, terwijl uw ex-partner eigenaar blijft. Let wel goed op: u ‘geniet’ dan van een zogenaamd woongenot als u gehuwd was. Daar kan uw ex, de eigenaar, na vertrek niet meer van genieten. Woongenot telt als een vorm van partneralimentatie.
Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
Hoe gaat uitkopen?
Bij uitkopen heeft de partner die het huis verlaat recht op de helft van de waarde van het koophuis. Tenzij er op de hypotheekakte een andere verdeling is afgesproken. De waarde van de woning is de taxatiewaarde min de openstaande hypotheek.
Wat kost ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?
Wanneer er uitsluitend ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek nodig is, hoeft u niet naar de notaris. Er is namelijk geen nieuwe hypotheekakte nodig. Hierdoor heeft u geen notariskosten.
Wat betekent akte van verdeling?
Wat is een akte van verdeling eigenlijk? In een akte van verdeling wordt het huis dat eerst van jullie beiden was, overgeschreven naar 1 van jullie. Als jullie samen een koophuis hebben kunnen jullie beslissen het huis na de scheiding op naam van 1 van jullie beiden te zetten.
Hoe werkt akte van verdeling?
In een akte van verdeling wordt het huis dat eerst eigendom was van u en uw ex-echtgenoot/-partner samen, toegedeeld aan een van u beiden. Deze akte wordt na ondertekening bij de notaris ingeschreven bij het Kadaster. Daarmee staat de woning op één naam.
Welke informatie moet je vermelden in je ontslagbrief?
Welke informatie moet je vermelden in je ontslagbrief? Bepaal de toon van je ontslagbrief. Voorbeeld 1: formele ontslagbrief. Voorbeeld 2: informele ontslagbrief. Voorbeeld 3: ontslagbrief die je na het ontslaggesprek indient. Het einde van je huidige job als een nieuw begin.
Wat is een formele ontslagbrief?
Voorbeeld 1: formele ontslagbrief. Bij deze dien ik mijn ontslag in. Ik heb besloten mijn carrière in een ander bedrijf een nieuwe wending te geven. Ik zal mijn opzegtermijn van x weken/maanden respecteren, die zal ingaan op 1 juli 20XX. Ik wil u bedanken voor de aangename samenwerking. Met vriendelijke groeten.
Wat is ontslagbrief per e-mail?
Een ontslagbrief per e-mail, oftewel ontslag nemen met een e-mailbericht: een voorbeeld ervan. Als mensen de keus hebben om een ontslagbrief, of enig andere brief, te versturen: per briefpost of e-mail, dan wordt vaak gekozen voor het laatste.