Inhoudsopgave
Hoe krijg je de pil?
Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen.
Welke vragen stelt de dokter voor de pil?
Je bent niet verplicht om een gynaecologisch onderzoek te laten doen tijdens je raadpleging. Als je arts het voorstelt, heb je het recht om te weigeren. Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is.
Hoe zeker is de pil?
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Waar helpt de pil allemaal tegen?
De hormonen in de pil zorgen dat er juist géén eicel vrijkomt. Ze beïnvloeden ook de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan nestelen. Bovendien wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.
Waarom moet je naar de dokter voor de pil?
De pil is immers het meestgebruikte anticonceptiemiddel in Nederland! De arts stelt deze vragen alleen om te bepalen welke pil het beste bij jou en jouw situatie past. Grijp tijdens jouw afspraak met de huisarts ook direct je kans om al jóúw vragen over het gebruik van de pil te stellen.
Wat als je bloed tijdens de pil?
Doorbraakbloedingen als je begint met de pil Je kan een doorbraakbloeding hebben in de eerste maanden dat je de pil gebruikt. Dat komt omdat je lichaam zich nog moet aanpassen. Als dat langer dan 3 of 4 maanden duurt, kan je beter aan je arts vragen om je een andere pil voor te schrijven.
Kan je zwanger worden als je de pil door slikt?
Als je de pil doorslikt, is de kans in de stopweek minder groot dat je zwanger wordt. Dit is ook absoluut een fabel. De kans is even groot als wanneer je een stopweek inlast (als je een stopweek inlast, ben je namelijk ook gewoon veilig).