Inhoudsopgave
Hoe krijg je een ontslagvergoeding?
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Wat te doen met ontslagvergoeding 2020?
U moet altijd belasting betalen over uw ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding wordt namelijk gezien als inkomsten. De transitievergoeding wordt ook gezien als inkomen, echter u kunt belastingbetaling voorkomen door de transitievergoeding te besteden aan outplacement of een opleiding.
Heb ik recht op een ontslagvergoeding?
Sinds 1 juli 2015 is ontslagvergoeding vervangen door de transitievergoeding. Daarmee heeft iedereen die ergens minimaal 2 jaar in dienst is geweest, recht op een vergoeding. Alleen bij ontslag wegens ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten’ van de werknemer vervalt het recht op een ontslagvergoeding.
Wat moet betaald worden bij ontslag?
Wanneer je de onderneming verlaat om elders te gaan werken of omdat je ontslagen werd, ontvang je vertrekvakantiegeld of ‘saldo vakantiegeld’. Verder moet je vorige werkgever meteen ook het enkel én het dubbel vakantiegeld uitbetalen voor de vakantierechten die je al hebt opgebouwd voor het volgende jaar.
Wat heeft u recht op een vergoeding bij ontslag?
Recht op een vergoeding bij ontslag. Wil uw werkgever u ontslaan? Dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd. U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen
Kan je zelf ontslag nemen in je proeftijd?
Als je zelf ontslag neemt in je proeftijd, heb je normaal gesproken geen recht op een ontslagvergoeding. Alleen bij ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever, zoals pesten op de werkvloer, kan je recht hebben op een ontslagvergoeding.
Wanneer heeft u recht op een transitievergoeding bij ontslag?
Geen recht op een transitievergoeding bij ontslag. In de volgende gevallen heeft u geen recht op een transitievergoeding: als u een volgend tijdelijk contract bent aangegaan vóór het (van rechtswege) eindigen van een tijdelijk contract. Voorwaarde daarbij is dat het nieuwe contract na maximaal 6 maanden ingaat na het eindigen van het vorige
Wat is een ontslag bij faillissement?
Ontslag bij faillissement Als je werkgever failliet gaat, uitstel van betaling heeft of in de schuldsanering zit, heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Nadat je contract is opgezegd als gevolg hiervan, wordt je salaris doorbetaald door het UWV voor de duur van de opzegtermijn. Dat is maximaal zes weken.
Ontslagvergoeding kan je alleen krijgen bij ontslag met wederzijds goedvinden of na ontbinding door het UWV of rechter. Wij geven de voorkeur aan de term ontslagvergoeding, omdat wij dit duidelijker vinden en het in de volksmond vaker wordt gebruikt. Hieronder vertellen we je meer over de verschillen tussen ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Wat is een ontslagvergoeding en een transitievergoeding?
Ontslagvergoeding en transitievergoeding zijn dus twee verschillende dingen. Het grootste verschil is dat een transitievergoeding een wettelijk vastgelegd recht is bij verlies van je baan en een ontslagvergoeding komt uit de onderhandelingen met je werkgever bij ontslag met wederzijds goedvinden of na ontbinding door het UWV of rechter.
Wanneer wordt u ontslagen bij een kleine werkgever?
Als u in dienst bent bij een kleine werkgever en u wordt ontslagen op grond van een bedrijfseconomische reden die samenhangt met de slechte financiële situatie bij uw werkgever, heeft u slechts recht op een hele beperkte transitievergoeding (de wettelijke ontslagvergoeding die vanaf 1 juli 2015 geldt).
Wat is een billijke vergoeding?
Recht op billijke vergoeding. Een billijke vergoeding is de extra ontslagvergoeding die een rechter aan een werknemer kan toewijzen als de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Deze vergoeding komt dan bovenop de wettelijke transitievergoeding.