Inhoudsopgave
Hoe krijg je een scoliose?
Scoliose ontstaat vaker tijdens de groei, rond het 10e levensjaar. Dit kan ook te maken hebben met een genetische kwetsbaarheid. Een andere oorzaak is een spier- of zenuwaandoening. Wanneer bepaalde spieren namelijk te hard of niet hard genoeg aan de wervelkolom trekken, gaat deze scheef staan.
Wat is goed tegen scoliose?
Een scoliose behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen: Observatie: de orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rugonderzoek. Oefentherapie: er worden speciale oefeningen voorgeschreven om de ademhaling en conditie te verbeteren. Bracebehandeling: de verkromming wordt gecorrigeerd met een korset …
Wat te doen bij scoliose volwassenen?
De behandeling bestaat meestal uit pijnmedicatie, oefentherapie en/of een korset. Bij sommige patiënten kan een operatie de klachten verbeteren.
Kan scoliose verdwijnen?
Met een behandeling probeer je te voorkomen dat de bocht in je wervelkolom groter wordt. Wanneer dit toch gebeurt, noemen we dit ‘progressie’ van de bocht. Progressie betekent dat de kromming toeneemt. Het is helaas niet mogelijk om de scoliose te laten verdwijnen.
Kan een bochel weggaan?
Bij kinderen kan de bochel hersteld worden door het dragen van een korset en het uitvoeren van oefeningen. Vaak gaat dit nog tot een leeftijd van 18 jaar. Daarna is het lichaam uitgegroeid en wordt een correctie op deze manier vaak lastiger. Toch wordt een korset ook bij ouderen ingezet om de bochel te verhelpen.
Wat zijn de klachten bij scoliose?
Klachten
- Pijn in de rug, nek, schouders.
- Niet goed kunnen bewegen.
- Uitstralende pijn naar de benen. Dat komt doordat er zenuwen bekneld raken door de scoliose.
- Balansproblemen bij staan en bewegen. De schouders en het hoofd staan – door de scoliose – niet meer precies boven het bekken.
- Ademhalingsproblemen.
Wat te doen bij pijn door scoliose?
De niet-structurele scoliose komt niet door een vergroeiing van de wervelkolom maar door een beenlengteverschil (90% komt van het bovenbeen) of door een abnormale houding. Door dit te corrigeren met een hakverhoging of door houdingstherapie kan dit mogelijk verbeterd worden.
Kan scoliose erger worden bij volwassenen?
Op volwassen leeftijd kan een al van kinds af aan bestaande scoliose erger worden door degeneratie (bijv. artrose), ook kan er een scoliose ontstaan door o.a. botontkalking. Soms zien we dat een functionele scoliose die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een beenlengte verschil erger wordt door degeneratie.
Kan scoliose verbeteren?