Inhoudsopgave
Hoe krijgt een volwassene spruw?
Er zijn diverse uitlokkende factoren: – lokale factoren: ontbreken van de normale bacteriële mondflora (zoals bij pasgeborenen), slechte mondhygiëne gecombineerd met het dragen van een kunstgebit, verminderde speekselproductie, roken en gebruik van inhalatiecorticosteroïden (puffers met cortisone).
Wat is de oorzaak van spruw?
Spruw komt door een gist (een soort schimmel). De gist heet Candida albicans. Veel volwassenen dragen de gist bij zich zonder dat ze daar klachten van hebben.
Waar komt spruw het minst vaak voor?
De term spruw wordt meestal gebruikt voor een schimmelinfectie rond de mond. Deze schimmel rond de mond komt vooral voor bij baby’s, kinderen en ouderen. De tong, binnenkant van de wangen en mondhoeken zijn dan wit beslagen en pijnlijk. De schimmel kan ook voorkomen op de slijmvliezen van de geslachtsdelen.
Wat is spruw en hoe ga je ermee om?
Spruw is een schimmelinfectie van de mondholte, veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Het komt vooral voor bij pasgeborenen, meestal bij kinderen jonger dan zes weken oud die borstvoeding krijgen. De baby raakt meestal besmet via de tepel van de moeder.
Wat kun je doen tegen spruw?
Hoe kun je spruw behandelen? Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby’s tot vier maanden) of een miconazol-gel (bij baby’s vanaf vier maanden).
Hoe weet je of je spruw hebt?
Meestal is het goed zichtbaar op de tong, maar ook de lippen, wangen en het gehemelte kunnen meedoen. Het mondslijmvlies is wat roder dan normaal en er kan een glans op de tong zichtbaar zijn.
Hoe vaak speen uitkoken bij spruw?
Goede hygiëne is belangrijk: handen wassen, zoogkompressen elke voeding vervangen, het dagelijks uitkoken van eventueel kolf, fles, (fop)speen, en het dagelijks reinigen van speelgoed dat de baby in de mond neemt.
Kan een baby meerdere keren spruw krijgen?
Dan kun je tijdelijk je melk afkolven en op deze manier aan je baby geven. Bewaar deze melk niet te lang om op een later moment te geven uit de vriezer, want als je baby eenmaal van spruw is genezen kan hij opnieuw besmet raken met de besmette melk.