Inhoudsopgave
Hoe kun je aangifte doen bij de politie?
U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Dat kan telefonisch, op het politiebureau, via internet of via een 3D-loket. Op de website van de politie vindt u verschillende misdrijven waarvan u aangifte kunt doen.
Kan je aangifte doen op zondag?
Hier kunt u van maandag tot en met zaterdag terecht van 09.00 tot 22.00 en op zondag van 09.00 tot 18.00 uur. De actuele openingstijden van een bureau kunt u altijd terugvinden op politie.nl.
Wat gebeurt er als ik aangifte doen van mishandeling?
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor. …
Wat te doen als de politie niks doet?
Wil de politie dan nog geen actie ondernemen en ben jij ervan overtuigd dat er voldoende bewijs is? Dan kun je een klacht indienen bij de politie of meteen naar de Officier van Justitie gaan. Deze bepaalt dan wat de politie moet doen.
Is de politie verplicht aangifte op te nemen?
U heeft het recht om aangifte te doen als u slachtoffer bent van een strafbaar feit. Ook als nabestaande van een slachtoffer heeft u het recht om aangifte te doen. De politie is verplicht uw aangifte op te nemen.
Kan ik gelijk aangifte doen?
Uw aangifte heet een ‘klacht met een verzoek tot vervolging’. Bij klachtdelicten kunt u binnen 8 dagen uw aangifte intrekken. U heeft 3 maanden de tijd voor aangifte van een klachtdelict. In sommige gevallen start deze periode pas als u weet wie de dader is.
Hoe gaat aangifte doen in zijn werk?
Je bent verplicht om in je aangifte de waarheid te vertellen. In het proces-verbaal schrijven we op wat je zegt. Daarna kun je lezen of we alles goed hebben opgeschreven. Wij kunnen je aangifte ook aan je voorlezen.
Wat is het verschil tussen een aangifte en een melding?
Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.
Hoe lang blijft een melding bij de politie staan?
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Waar kan ik aangifte doen van mishandeling?
Als u slachtoffer bent van geweld, moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 – 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is.
Wat te doen in geval van mishandeling?
Slachtoffer van mishandeling: wat te doen?
- Zorg eerst voor uzelf. -beeld uit reconstructie-
- Aangifte doen. Doe zo snel mogelijk aangifte.
- Politie luistert. Een agent zal u onder meer vragen wat er precies is gebeurd, waar het is gebeurd en wie erbij betrokken waren.
- Van aangifte tot straf.
- Schadevergoeding.