Inhoudsopgave
Hoe kun je je gevoelens uiten?
Als je jouw emoties niet de ruimte geeft om te uitten kan het zelfs zo zijn dat jouw angst eruit komt als boosheid, of je boosheid als verdriet….Gedachten over emoties
- Mindfulness. Pak momenten op de dag waarop je even stil gaat zitten.
- Muziek.
- Praten.
- Schrijven.
- Bewegen.
- Tekenen.
- Kijken.
Waarom praten over emoties?
Praten over gevoelens kun je leren! Er zijn twee belangrijke voordelen: Wanneer je je gevoelens voor jezelf houdt, kan dit juist leiden tot eenzaamheid, angst en Dit voorkom je allemaal door goed over je gevoelens te leren praten. Wanneer je jouw gevoelens leert uiten, helpt dit bij je totale zelfbewustzijn.
Wat is over gevoelens praten?
Als je over je gevoel praat, heb je het over gevoelens van een ander moment. Je gebruikt woorden als ‘vaak’, meestal’, ’toen’. Je hebt op die manier wat afstand tot het moment waarop je het gevoel werkelijk voelde.
Hoe leer je emoties herkennen?
Soms helpt het ook om met iemand te praten over wat je lichamelijk voelt, zo kom je er makkelijker achter of die lichamelijke gevoelens te maken hebben met bepaalde emoties. Het kan ook helpen om te proberen patronen te ontdekken.
Waarom kan ik mijn gevoelens niet uiten?
Dit heeft deels met aanleg te maken. Daarnaast kan het zijn dat u van huis uit mee heeft gekregen dat het uiten van gevoelens voor opluchting kan zorgen. Maar het kan ook zijn dat gevoelens en emoties er juist niet mochten zijn; dat u niet geleerd heeft om gevoelens te uiten.
Kan niet over emoties praten?
Als je moeite hebt om over je gevoelens te praten is het lastig om hier direct met iemand over te praten. Wat kan helpen is het starten van een ontdekkingstocht. Als je voor anderen nooit je gevoelens concreet onder woorden brengt kan het heel goed zijn dat je zelf niet eens goed weet wat je voelt.
Hoe noem je iemand die niet over zijn gevoelens praat?
Psychologen hebben beroepsgeheim, waardoor het veiliger kan voelen dan met iemand in je eigen omgeving. Bovendien is een psycholoog een buitenstaander in je leven en kent hij de personen of situaties waar je het over wil hebben niet.
Waar zijn emoties goed voor?
Emoties kunnen echter niet alleen in een fysieke context, maar ook in een sociale context een functie hebben. Bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen en aanpassing aan de omgeving.
Waarom kan ik geen emoties tonen?
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Hoe laat je iemand over zijn gevoel praten?
Vertel persoonlijke dingen over jezelf, wees open en eerlijk over je eigen gevoelens. Dit kan de ander openen (maar hoeft niet persé zo te zijn!) Creëer een veilige, vertrouwde omgeving, waarin de ander zich durft te laten zien/ durft te praten zonder angst: maak geen verwijten, toon begrip, blijf rustig en lief.
Hoe heet het als je geen emoties toont?
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti’mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld …