Inhoudsopgave
Hoe kunnen we de oceaan redden?
Met een netwerk van beschermde zeegebieden kunnen we onderwaternatuur herstellen en beschermen. Het koraal en alle dieren onder water krijgen rust.
Hoe belangrijk zijn de oceanen?
Oceanen omvatten zo’n 70% van de aardbol en verzorgen mensen, maar ook dieren, van zuurstof. Dat hebben we allemaal nodig om te blijven leven. Die zuurstof ontstaat door de zeestromen. Eigenlijk brengen die zeestromen warm water van de evenaar naar de polen, en voeren ze koud water weer terug.
Hoe heten de oceanen?
Geografen verdelen de oceaan in vier grote segmenten: de Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Kleinere oceaanregio’s worden zeeën, golven, bochten en baaien genoemd, zoals de Middellandse Zee, de Golf van Mexico, de Duitse Bocht of de Hudsonbaai.
Wat heeft met de zee te maken?
Zee en de mens. Al vanaf de oudheid spelen de zeeën een belangrijke rol voor de mensheid. Ze zijn een belangrijke bron van voedsel voor ons en de scheepsbouwtechnieken uit de oudheid maakten het voor de mens voor het eerst mogelijk grote hoeveelheden massa over grote afstanden te vervoeren.
Wat leeft in de oceaan?
Er leven heel veel dieren in de zee! Denk maar aan blauwe vinvissen, zeeschildpadden, dolfijnen, zeepaardjes, inktvissen en heel wat soorten vissen. Wist je dat er meer diersoorten leven in de zee dan op het land? Er zijn ook veel hele kleine diertjes in de zee: kleine kreeftjes en larven van vissen.
Wat doet de oceaan?
“De oceaan staat aan de basis van al het leven op aarde”, zegt Erik van Sebille, oceanograaf aan de Universiteit van Utrecht. “De oceaan beweegt altijd en is het transport van alles. Het verbindt kusten met elkaar, het verbindt ecosystemen met elkaar.
Hoelang bestaat de oceaan?
Toen ongeveer 2000 miljoen jaar geleden het land tussen Afrika en Zuid-Amerika ging scheuren, ontstonden er twee oceanen. Dit waren de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan. Weer 125 miljoen jaar later ontstond de kleinste oceaan, namelijk de Noordelijke IJszee.
Hoe die is de zee?
Ongeveer 200 miljoen jaar geleden ging het land langzaam scheuren maar er ontstond nog geen oceaan. Ongeveer 65 miljoen later ging het tussen Zuid-Amerika en Afrika enorm veel scheuren en toen ontstonden er al twee oceanen: de Atlantische oceaan en de Indische oceaan.