Inhoudsopgave
Hoe kunnen we kosten in de zorg beperken?
Zonder volledig te zijn: meer efficiency en een hogere arbeidsproductiviteit in de zorgsector (o.a. minder managementlagen), meer marktwerking, minder ziekenhuizen(specialisatie en concentratie), meer buurtzorg via huisartsen, meer zorg op afstand (e-health), het tegengaan van overbehandeling, meer verantwoordelijk bij …
Wat zijn indirecte zorgkosten?
Indirecte zorgkosten Er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij u als gevolg van ziekte van uzelf of van gezinsleden, zodanige kosten heeft dat uw financiële situatie niet toereikend is om die kosten te dragen.
Hoeveel van het BNP gaat naar de zorg?
De zorguitgaven als percentage van het bruto binnenlands product stegen van 13,2 procent (2019) naar 14,5 procent (2020).
Hoeveel van de begroting gaat naar de zorg?
In de begroting is 93 miljard euro opgenomen voor de zorg, zo blijkt uit de miljoenennota. De zorguitgaven zijn daarmee goed voor meer dan een kwart van de totale overheidsuitgaven. Maar de uitgaven aan sociale zekerheid gaan juist omlaag: van 97,8 miljard euro dit jaar naar 94,6 miljard euro volgend jaar.
Hoeveel stijgen de zorgkosten?
Waar in 2020 de reguliere zorgkosten in de Zorgverzekeringswet (Zvw) met 4,4% daalden ten opzichte van 2019, stijgen de reguliere zorgkosten in 2021 weer met 9,4% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de ZorgCijfers Monitor over het tweede kwartaal van 2021 van Zorginstituut Nederland.
Hoeveel geeft Nederland uit aan de zorg?
In totaal werd via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen in 2020 per persoon gemiddeld 6660 euro uitgegeven aan zorg. Dat is ongeveer 475 euro meer dan in 2019. Door de extra uitgaven vanwege de coronacrisis zijn de overheidsuitgaven aan zorg en welzijn per persoon gestegen met 28 procent, circa 340 euro.
Hoeveel procent gaat naar de zorg?
De uitgaven aan gezondheidszorg stijgen daarom van 13,2 procent in 2019 naar 14,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020. Nooit eerder lag dit aandeel zo hoog als nu.