Inhoudsopgave
Hoe kwam de verzuiling ontstaan?
Onder invloed van de culturele tegenbeweging van de jaren 1960 (de antihouding van de Provo’s), de opkomst van televisie en de groeiende welvaart (mensen konden op vakantie en ontdekten andere gebieden en opvattingen) vanaf de jaren 1960 trad in die tijd een periode van ontzuiling in.
Wat waren de oorzaken van de ontzuiling?
De opdeling van de maatschappij op grond van geloofsovertuiging en/of opvattingen had een grote invloed op het dagelijks leven in Nederland. In de jaren ’60 verdween de verzuiling door internationalisering, een groeiende mobiliteit, de komst van de tv (met in het bijzonder de TROS) en de komst van de verzorgingsstaat.
Waardoor ontwikkelde Nederland zich tot een verzuilde samenleving?
De verzuiling werd in gang gezet door Abraham Kuyper. Door de schoolstrijd had hij een diepe afkeer gekregen van de staat ontwikkeld. Abram Kuyper wou “soevereiniteit in eigen kring”. De protestanten moesten zich terug trekken en op een christelijke manier leven.
Wat is ontzuiling en ontkerkelijking?
Bij de ontzuiling speelde een nieuw massamedium als de televisie een belangrijke rol. Mensen van verschillende zuilen kwamen hierdoor met elkaar in contact. Door de ontzuiling en ontkerkelijking maakten organisaties als scholen en verenigingen zich los van de kerk. Dit heet secularisatie.
Welke groep begon als eerste met de verzuiling van Nederland?
In Londen was koningin Wilhelmina een groot voorstander van het doorbreken van de verzuiling. Na de Tweede Wereldoorlog werd dan ook getracht een einde te maken aan de verzuiling. Daartoe werd eerst de Nederlandse Volksbeweging opgericht, waarvan Schermerhorn, premier van 1945 tot 1946, een leidende figuur was.
Hoe liep de schoolstrijd af?
De schoolstrijd in Nederland was een sterk ideologisch geladen worsteling in het negentiende-eeuwse en twintigste-eeuwse Nederland over de vormgeving van het onderwijsbestel. Deze strijd mondde uiteindelijk uit in een algehele gelijkstelling tussen bijzonder onderwijs en openbaar onderwijs.
Wat houdt verzuiling in?
De Nederlandse samenleving werd een groot deel van de 20ste eeuw gekenmerkt door een sterke verzuiling. Daaronder verstaan we de opdeling van de maatschappij op grond van geloofsovertuiging en/of maatschappelijke opvattingen.
Wat is de zuil?
Een zuil is een kolom of drager met een schacht, die op een voetstuk of basement rust en bekroond wordt door een kapiteel.
Waarom verzuilde Nederland?
Righart concludeerde dat de katholieke verzuiling hoofdzakelijk een strategie was om de eigen geloofsgemeenschap te beschermen tegen de secularisering. Een ideologische onderbouwing van de verzuiling werd geleverd door de leer van de soevereiniteit in eigen kring van de neocalvinist Abraham Kuyper.
Wat houdt de verzuiling in?
Wat wordt bedoeld met ontkerkelijking?
Ontkerkelijking is het proces waarbij de kerk als instituut invloed verliest in de maatschappij. Hieronder valt de trend dat steeds minder mensen de kerk bezoeken, en ook de scheiding van kerk en staat. Ook het meer specifieke begrip secularisatie zou je hieronder kunnen scharen.
Welke zaken werden er geregeld tijdens de pacificatie van 1917?
De Pacificatie van 1917 was een maatschappelijk compromis waarmee een einde kwam aan de jarenlange schoolstrijd in Nederland. Na een grondwetswijziging had het bijzonder onderwijs voortaan evenveel recht op financiële steun van de overheid als het openbaar onderwijs.