Hoe kwam gelijkheid terug in de Grondwet?

Hoe kwam gelijkheid terug in de Grondwet?

Artikel 4 van de Grondwet 1815 stelde: ‘Allen die zich op het grondgebied van het Rijk bevinden, hetzij ingezetenen of vreemdelingen, hebben gelijke aanspraak op bescherming van persoon en goederen.

Welke rechten heb je in Nederland?

Er zijn 2 soorten grondrechten:

  • Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod.
  • Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.

Wat is het gelijkheidsbeginsel in Nederland?

Nederland. In de Nederlandse Grondwet is het gelijkheidsbeginsel verankerd in artikel 1: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Waarom is het gelijkheidsbeginsel verplicht?

Het gelijkheidsbeginsel verplicht de overheid om gelijke gevallen gelijk te behandelen. Uiteraard kunnen er redenen zijn om af te wijken van de eerdere aanpak in een vergelijkbare situatie, zoals voortschrijdend inzicht of beleidswijzigingen.

Wat is een schending van het gelijkheidsbeginsel?

Indien op de hierbovenstaande vragen bevestigend wordt geantwoord, is er geen schending van het gelijkheidsbeginsel. Wordt de eerste vraag niet bevestigend beantwoord, dan bestaat er evenmin een schending. Indien de wetgever het gelijkheidsbeginsel niet eerbiedigt, kan het Grondwettelijk Hof nadat een beroep tot vernietiging werd ingesteld door

Wanneer Kunt u beroep doen op het gelijkheidsbeginsel?

Als wij binnen een groep van gelijke gevallen de wet niet bij de meerderheid van die gevallen op dezelfde wijze toepassen, dan kunt u een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel. Dit is de zogenaamde meerderheidsregel. Gelijke gevallen bekijkt de rechter per organisatieonderdeel van de Belastingdienst.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven