Inhoudsopgave
Hoe kwamen Molukkers in Nederland?
Precies 70 jaar geleden arriveerde de eerste groep Molukse KNIL-militairen in Nederland. Ze kwamen per boot aan in Rotterdam. Er volgden nog elf schepen met zo’n 12.500 Molukkers. Ze hadden in dienst van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) gevochten aan Nederlandse zijde tijdens de dekolonisatieoorlog.
Waar komen Ambonezen vandaan?
Ambonezen zijn de oorspronkelijke bewoners van het Molukse eiland Ambon dat op 25 april 1950 de Republiek der Zuid-Molukken heette. De Ambonezen zijn hoofdzakelijk christelijk, maar er is ook een minderheid die moslim is.
Wat willen de Molukkers?
Zij streven naar een eigen Republiek der Zuid-Molukken. Na de Tweede Wereldoorlog wil Nederland zijn heerschappij over de kolonie Nederlands-Indië herstellen. Inheemse Indonesiërs komen daar onder leiding van Soekarno tegen in opstand.
Waarom gingen Molukkers bij de KNIL?
Bij een deel van deze Molukkers was een carrière in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) populair. Het KNIL had Nederlandse officieren, maar voornamelijk inheemse onderofficieren en soldaten. Het KNIL kreeg van de Nederlandse overheid de opdracht de orde te handhaven en de vrijheidsstrijders te ontwapenen.
Waarom kwamen de Ambonezen naar Nederland?
Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig. Voor die tijd deelde Nederland ruim 350 jaar aan koloniale geschiedenis met de Molukken.
Kunnen Molukkers terug?
De meeste Zuidoost Molukkers hebben weinig affiniteit met de strijd voor een eigen, onafhankelijke staat, terwijl voor de Ambonezen de strijd om de RMS hun belangrijkste drijfveer is. Zonder eigen staat kunnen ze immers nooit meer terug. Voor de meeste Zuid-Oost Molukkers ligt dat heel anders.
Waarom zijn de Molukkers boos op Nederland?
De Molukkers verbleven in armoedige verblijven die eerst concentratiekampen waren geweest en hadden weinig keus om te verhuizen, waardoor er veel spanningen ontstonden in Nederland. Burgermeesters roepen het nieuwe kabinet op om meer te investeren in de Molukse gemeenschap en meer aandacht te hebben voor hun leed.
Waar liggen de Molukken?
De Molukken ( Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor. De Molukken behoren geografisch tot Melanesië, maar politiek tot Indonesië.
Wat was de Nieuwe Republiek der Molukken?
Republiek der Zuid-Molukken. De Molukkers riepen op 25 april 1950 de onafhankelijke staat RMS (Repblik Maluku Selatan) uit. J.M. Manuhutu werd de president van de nieuwe republiek, maar door zowel de Nederlanders als de Indonesiërs, werd die nieuwe staat RMS niet erkent.
Waar zijn de Molukken afgeleid?
Molukken is afgeleid van het Arabische Jazirat al-Muluk, dit betekent Eiland der Koningen. Nederlanders hebben de Molukken in twee delen gedeeld: De Molukken (midden en zuiden) en de Noord-Molukken. Op de Noord-Molukken hebben de meeste mensen het islamitische geloof, op de Zuid-Molukken zijn de meeste mensen christelijk.
Wat zijn de Molukken in Indonesië?
Molukken. De Molukken ( Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor. De Molukken behoren geografisch tot Melanesië, maar politiek tot Indonesië.