Inhoudsopgave
Hoe laat atorvastatine innemen?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.
Hoe lang blijft atorvastatine in je bloed?
Het effect van statines op het cholesterolgehalte in het bloed is al na een week meetbaar. Na 4 tot 6 weken is het gehalte aan LDL-cholesterol flink afgenomen, soms tot 50 procent. Zo’n grote afname kan moeilijk worden bereikt door het beperken van risicofactoren zoals voeding, overgewicht en te weinig beweging.
Is atorvastatine een antistolling?
Atorvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.
Waar is atorvastatine voor gebruikt?
Dit zijn lipide-(vet- )regulerende medicijnen. Atorvastatine wordt gebruikt om de lipiden, bekend als cholesterol en triglyceriden, in het bloed te verlagen wanneer een vetbeperkt dieet en levensstijlveranderingen alleen onvoldoende zijn gebleken.
Waarom atorvastatine s avonds innemen?
Omdat het meeste cholesterol ’s nachts wordt gesynthetiseerd, wanneer de orale inname het laagst is, wordt door de fabrikanten van statinen aangeraden het middel ’s avonds in te nemen. In een kleine studie leek simvastatine ’s morgens ingenomen minder effectief; bij atorvastatine was er geen verschil.
Hoe snel werkt atorvastatine?
Na twee tot vier weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk atorvastatine elke dag in te nemen.
Wat voor bijwerkingen heeft atorvastatine?
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Spierpijn, gewrichtspijn, spierzwakte, spierkramp en spierscheuring.
- Maagdarmklachten, zoals buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden of diarree.
- Hoofdpijn.
- Keel- en neusklachten.
- Te hoge hoeveelheid bloedglucose.