Hoe laat kun je Jupiter en Saturnus zien?

Hoe laat kun je Jupiter en Saturnus zien?

De reuzenplaneten Jupiter en Saturnus zijn op dit moment goed te zien aan de hemel. Beide object staan na zonsondergang in het zuidoosten. Jupiter is verreweg het helderst van de twee, al zijn ze beiden nagenoeg even groot. Saturnus staat echter verder weg dan Jupiter, en lijkt daarom minder helder.

Hoe dicht staan Jupiter en Saturnus bij elkaar?

In werkelijkheid liggen de banen van de twee planeten ver uit elkaar. Gemiddeld is de afstand tussen Jupiter en Saturnus ongeveer 646 miljoen kilometer. Dat is bijna 1700 keer verder dan de maan van de aarde staat, of 294 duizend keer op en neer naar Zuid-Frankrijk.

Waar zien we Jupiter en Saturnus?

De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 19:00 uur. We vinden de planeet in het sterrenbeeld Steenbok. De afstand tussen de planeet en de Zon aan de hemel bedraagt 78°. Jupiter staat op een afstand van 5,1 AE (766 miljoen km) van de Aarde, circa 2% verder weg dan gemiddeld.

Hoe laat komen de planeten samen?

Een samenstand – ofwel conjunctie – treedt op wanneer twee hemellichamen vanuit ons oogpunt zeer dicht bij elkaar lijken te staan. Voor de planeten Jupiter en Saturnus komt zo’n samenstand eens in de ruwweg twintig jaar voor.

Hoe laat conjunction 21 december?

Op 21 december 2020 is er een conjunctie van Jupiter en Saturnus. Het is een zeldzame gebeurtenis want deze samenstanden komen maar om de twintig jaar voor. De twee planeten zijn te zien in het zuidwesten kort na het vallen van de avond. De eigenlijke conjunctie vindt echter al plaats om 14.24u MET.

Waar zie ik de conjunctie?

Conjuncties doen zich regelmatig voor, meestal met de maan en planeten, de zon of heldere sterren. Als de maan voor de zon langs trekt, is er bijvoorbeeld sprake van een conjunctie. Conjuncties tussen Jupiter en Saturnus worden great conjunction genoemd omdat deze planeten de zwaargewichten van het zonnestelsel zijn.

Wat is de samenstand van de planeten?

Conjunctie, letterlijk ‘samenvoeging’, treedt op als twee hemellichamen, die toch ver van elkaar vandaan staan, vanuit het perspectief van de waarnemer gezien schijnbaar dicht bij elkaar staan. Als een planeet in conjunctie is met de Maan, dan kan een ‘planeetbedekking’ door de Maan plaatsvinden.

Kunnen we de conjunctie zien?

“Het gebeurt heel zelden dat we dit kunnen zien”, zegt planeetonderzoeker Daphne Stam in NOS Met het Oog op Morgen. Van een conjunctie is sprake als planeten samen op één lijn staan, vanaf de aarde gezien. De laatste keer dat de planeten zó dicht bij elkaar stonden, is honderden jaren geleden, vertelt Stam.

Kun je de conjunctie zien?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven