Hoe lang bestaat buskruit?

Hoe lang bestaat buskruit?

Explosieve mengsels werden al in de 9e eeuw in China gemaakt. De eerste beschrijving van echt buskruit komt voor in de militaire encyclopedie Wu Ching tsung Yao uit ongeveer het midden van de elfde eeuw. In het jaar 1232 werd buskruit gebruikt door de Mongolen bij de belegering van de stad Kaifeng.

Wat is de chemische samenstelling van buskruit?

Buskruit bevat zwavel en houtskool als ‘brandstof’ en bestaat verder voor ongeveer driekwart uit salpeter (kaliumnitraat). Dat bevat de zuurstof die de explosieve chemische reactie mogelijk maakt.

Wie heeft het kruit uitgevonden?

De werkelijke uitvinder van het explosieve goedje is echter onbekend, hoewel het in China al langer in omloop was dan in Europa. De middeleeuwse denker en alchimist Roger Bacon, bijgenaamd Doctor Mirabilis, gaf pas in de dertiende eeuw een recept voor de springstof.

Hoe word buskruit gemaakt?

Om buskruit te maken heb je 75 delen salpeter, 15 delen houtskool, 10 delen zwavel (mag ook 25% houtskool en zwavel mix zijn) nodig. Bereid het kaliumnitraat voor. Meet 40 ml water af voor elke 100 gram kaliumnitraat in een oude pan en voeg hier je kaliumnitraat aan toe. Breng het goedje aan de kook en blijf roeren.

Wat is buskruit wikikids?

Buskruit is een explosief poeder. Het is korrelig en zwart en wordt o.a. gebruikt voor vuurwerk en vuurwapens.

Wie gingen het buskruit gebruiken in wapens?

Aan het einde van de 14e eeuw was echter ook het pauselijke leger bewapend met kanonnen.

Is kaliumnitraat gevaarlijk?

Kaliumnitraat is in tegenstelling tot sommige andere nitraten, zoals bariumnitraat, niet extreem giftig of schadelijk, maar inwendig of oraal contact moet zo veel mogelijk worden vermeden.

Wat voor kruid zit er in vuurwerk?

In vuurwerk wordt vaak buskruit gebruikt, dat bestaat uit zwavel (S), houtskool (bestaat voornamelijk uit koolstof (C), maar bevat eveneens de noodzakelijke katalysator potas (K2CO3)) en salpeter of kaliumnitraat (KNO3).

Hoe is buskruit in Nederland gekomen?

Er bestaan meerdere theorieën over hoe het gebruik van buskruit overwaaide naar Europa. Volgens sommigen brachten de Mongolen deze technologie mee naar Europa tijdens hun veroveringstochten in de 13e eeuw. Het is in ieder geval zeker dat in 1262 voor het eerst buskruit in Europa werd gebruikt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven