Hoe lang bestaat de kwal?
Kwallen blijken nog ouder dan gedacht. De oudste vondsten dateren nu van 500 miljoen jaar geleden uit midden van het Cambrium (488 – 542 miljoen jaar geleden). In deze periode ontstonden veel van de huidige levende organismen. Er waren al fossiele kwallen bekend van zo’n 300 miljoen jaar oud.
Hoe kan je zien of een kwal nog leeft?
Een oorkwal herken je aan het klavertje vier bovenop zijn lijf. Dat is eigenlijk het geslachtsorgaan, het lichaamsdeel om zaadjes of eitjes mee te maken. De onderkant is een beetje hol, de kwal zwemt door zijn lijf steeds samen te trekken. In het midden zitten de tentakels die giftig zijn als de kwal nog leeft.
Wat gebeurt er als je een kwal aanraakt?
Een kwal steekt met zijn netelcellen. Als de kwal daadwerkelijk de vijand of prooi aanraakt, worden de cellen geactiveerd. Als een soort harpoen schieten de netelcellen naar de bloedbaan en spuit daar gif in. Zodra dat is gebeurd, spreek je van een kwallensteek.
Welke kwallen zijn gevaarlijk in Nederland?
De meeste kwallensoorten die je in Nederland tegenkomt, kunnen geen kwaad. Eigenlijk is alleen de kompaskwal gevaarlijk. Deze kwal heeft bruine V-vormige strepen. Lex van Hees van Kwallenradar: “Dat is een hele gemene kwal.
Hoe is de kwal ontstaan?
De voortplanting van een kwal is vergelijkbaar met die van vissen. Het vrouwtje spuit haar eicellen de zee in, vervolgens doet het mannetje hetzelfde met zijn sperma. Nadat dat elkaar kruist klemt het bevruchte eitje zich aan een rots of op de bodem. Daar groeit een poliep uit, een soort plantje.
Welke kwallen zijn er in Nederland?
Kwallen in Nederland Maar Nederland kent ook inheemse kwallen die hier thuis horen en gewoon in het ecosysteem hun plekje hebben. Het gaat daarbij voornamelijk om vijf soorten kwallen: de oorkwal, de kompaskwal, de gele en blauwe haarkwallen en de zeepaddenstoel.