Inhoudsopgave
Hoe lang duurt een coronarografie?
Als u tijdens het onderzoek pijn of een ongemak voelt, is het belangrijk dat u de arts of verpleegkundige verwittigt. HOE LANG DUURT HET ONDERZOEK? Gemiddeld duurt een coronarografie 45 minuten. Een rechter- en linkerhartkatheterisatie duurt een twintigtal minuten langer.
Hoe lang duurt een elektrofysiologisch onderzoek?
Soms gaat de opgewekte ritmestoornis niet vanzelf over. De arts probeert deze dan te stoppen met elektrische prikkels via de katheter of met medicijnen (anti-aritmica). Als de stoornis blijft aanhouden, is soms een elektrische schok (cardioversie) nodig. Het onderzoek duurt meestal 1 tot 2 uur.
Wat is een coronarografie?
Met een coronarografie of hartkatheterisatie maken we de kransslagaders zichtbaar, voeren we drukmetingen uit en bepalen we het hartdebiet. Via de lies of de pols brengen we een katheter in die we tot het hart opschuiven. Het onderzoek gebeurt onder lokale verdoving ter hoogte van het insteekpunt.
Is een coronarografie pijnlijk?
Het onderzoek is in principe pijnloos. Door het inspuiten van de contrastvloeistof kun je een warm gevoel en een plasdrang voelen, maar dit is van korte duur. Pijn of ongemak tijdens het onderzoek moet je aan de arts of verpleegkundige melden. Ook na het onderzoek herstel je in principe vlot en zonder pijn.
Wat als kransslagader verstopt raakt?
Door deze afzettingen worden de kransslagaders na verloop van tijd nauwer, waardoor uw hart minder bloed en zuurstof krijgt. Deze verminderde bloedstroom kan leiden tot pijn op de borst (angina pectoris), kortademigheid of andere symptomen. Een volledige verstopping kan een hartaanval tot gevolg hebben.
Wat is een elektrofysiologisch onderzoek?
Bij elektrofysiologisch onderzoek (prikkelonderzoek) worden hartritmestoornissen opgewekt. Hierdoor kan worden bepaald welke behandeling nodig is.
Wat is de normale elektrofysiologie van de hartspier?
In tegenstelling tot andere aangeboren afwijkingen functioneert het hart buiten de ritmestoornissen geheel normaal. Anders dan bij een AVNRT zit de extra verbinding bij deze ritmestoornis niet bij de AV knoop, maar ergens in de wand tussen de boezems en kamers.
Wat na Coronarografie?
Ook na het onderzoek herstel je in principe vlot en zonder pijn. Bij pijn ter hoogte van de borstkas of de aanprikplaats en bij koorts moet je je arts verwittigen. Na het onderzoek moet je het gedurende 3 dagen rustig aan doen. Vermijd zware inspanningen en het heffen van lasten.
Wat is een stent?
Een stent is een klein, ontplooibaar buisje met een gaasachtige structuur, dat wordt gemaakt van medisch roestvrij staal of een kobaltlegering. Stents kunnen helpen bij het openhouden van de bloedvaten en het verminderen van de kans op een hernieuwde verstopping of vernauwing na het dotteren.
Waarom wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd?
Bij hartkatheterisatie kijkt of luistert een cardioloog van het Catharina Hart- en Vaatcentrum niet alleen van buiten het lichaam naar het hart, maar hij doet ook onderzoek in het hart en de kransslagaders zelf. Een hartkatheterisatie is bijvoorbeeld nodig bij een hartinfarct of bij hartkramp (angina pectoris).