Inhoudsopgave
Hoe lang gaat een bankbiljet mee?
Zuinig. Nederlanders zijn veel zuiniger met hun eurobiljetten dan de gemiddelde Europeaan, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het nieuwe 5-eurobiljet gaat in Europa gemiddeld 13 maanden mee. Een Nederlander kan 1,5 tot 2 jaar gebruikmaken van één biljet.
Kan geld nat worden?
Gelukkig helemaal niets. Het wordt natuurlijk wel nat, maar een bankbiljet blijft heel. Dat komt omdat een bankbiljet niet van papier is gemaakt maar van een speciaal soort katoen. Hierdoor kan het niet makkelijk scheuren.
Kun je 100 gulden nog inwisselen?
De meeste guldenbankbiljetten kunt u nog tot 1 januari 2032 inwisselen voor euro’s. Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen.
Hoe lang blijven de oude 50 eurobiljetten geldig?
De oude biljetten blijven gewoon geldig en worden pas als ze versleten zijn of beschadigd uit de roulatie gehaald. Er zijn momenteel ongeveer 8 miljard bankbiljetten van 50 euro in omloop, meer dan alle briefjes van 5, 10 en 20 euro samen.
Wat te doen met gescheurde bankbiljetten?
Beschadigde bankbiljetten inwisselen Beschadigde biljetten, bijvoorbeeld gescheurde of gewassen bankbiljetten, kunt u inwisselen bij het kantoor van De Nederlandsche Bank (DNB).
Waar kun je briefjes van 100 wisselen?
Bij De Nederlandsche Bank kunt u eurobankbiljetten en verzamelaarsmunten omwisselen. Bijvoorbeeld een biljet van 100 euro voor 5 biljetten van 20 euro.
Waar kan ik mijn oude munten inleveren?
Bij het Goudwisselkantoor kunt u naast bankbiljetten ook munten inwisselen voor euro’s. Munten die niet meer worden gebruikt in het dagelijks betaalverkeer. Deze oude valuta kunt u nog wel inwisselen bij het Goudwisselkantoor. Ook nieuwe munten kunt u inwisselen in bijna 70 locaties in Nederland.
Hoe lang blijven de oude eurobiljetten geldig?
Hun waarde verliezen de oude biljetten nooit, want je kunt ze voor onbepaalde tijd inwisselen bij nationale centrale banken.