Inhoudsopgave
Hoe lang houdt menstruatiepijn aan?
Bij veel vrouwen houdt de pijn een halve dag tot een dag aan. Andere vrouwen hebben er langer last van, soms gedurende hun hele menstruatieperiode. Naast buikpijn of rugpijn kan je ook last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en depressieve gevoelens.
Waar heb je menstruatiepijn?
De pijn begint meestal net voor de menstruatie en duurt soms tot het einde ervan. Hij wordt vooral gevoeld in de onderbuik, maar trekt ook vaak naar de rug en de bovenbenen.
Welke kruiden goed voor pijnlijke maandstonden?
Kamille, Citroenmelisse, Marjolein en Venkel staan bekend als rustgevende kruiden. Deze theesoorten kunnen een ontspannende werking hebben. Ook een mok warme melk met bijvoorbeeld nootmuskaat of anijs kan rustgevend werken.
Wat is de oorzaak van primaire menstruatiepijn?
Ongeveer driekwart van de vrouwen met hevige menstruatiepijn lijdt aan primaire dysmenorroe. Bij deze vorm van dysmenorroe kan geen duidelijke oorzaak worden aangewezen. Hoogstwaarschijnlijk wordt de pijn veroorzaakt door een aantal stofjes (prostaglandinen), die in hogere concentratie aanwezig zijn.
Wat is dysmenorroe en wat kunnen oorzaken zijn?
Dysmenorroe is het optreden van pijn en/of krampen tijdens de menstruatie. De pijn wordt kan overal gevoeld worden in het lichaam, maar centreert zich vaak in de buik, rug, benen of in het hoofd. Als er geen sprake is van een onderliggende oorzaak voor de pijn of krampen dan spreekt men van primaire dysmenorroe.
Welk medicijn tegen menstruatiepijn?
Artsen raden meestal aan om bij pijn eerst paracetamol te nemen. Dit is een goede pijnstiller met weinig bijwerkingen. Maar tegen de pijn bij ongesteldheid blijken NSAID’s juist extra goed te helpen. Bijvoorbeeld ibuprofen , diclofenac of naproxen .
Doen Menstruatiekrampen evenveel pijn als een hartaanval?
Menstruatiepijn soms ‘even pijnlijk als hartaanval’, maar onderzoek blijft beperkt. Miljoenen vrouwen wereldwijd zijn maandelijks ongesteld, al dan niet met bijbehorende menstruatiepijn. De symptomen kunnen bij sommige vrouwen erg heftig zijn, maar toch wordt er nog steeds erg weinig onderzoek gedaan naar deze klachten …