Inhoudsopgave
Hoe lang is een Mirena spiraal veilig?
Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen. Jij of je partner voelen de draadjes niet, ook niet bij de seks. Het hormoonspiraaltje (Mirena) kan 6 jaar blijven zitten.
Hoe lang kan een spiraal blijven zitten?
Het hormoonspiraaltje is gemaakt van kunststof en bevat 1 hormoon, progestageen. Het kan 5 jaar in je baarmoeder blijven zitten. Een bekende variant van het hormoonspiraaltje is de Mirena spiraal.
Kan een spiraal uitwerken?
Een hormoonspiraaltje moet om de 5 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Kan een Mirena spiraal uitwerken?
Nou ja, 5 jaar lang tenminste. Het spiraaltje blijft namelijk niet eeuwig werkzaam. De hormoonspiraaltjes Mirena en de Kyleena bieden je 5 jaar bescherming tegen zwangerschap, een koperspiraal 10 jaar. Het is verstandig om ‘m daarna te laten verwijderen of te laten vervangen.
Is een spiraal na 5 jaar uitgewerkt?
Alle spiraaltjes werken voor een periode tussen de 5 en 10 jaar. Het is gebruikelijk het spiraaltje te vervangen na 5 jaar. Hierdoor blijft de werking van het spiraaltje betrouwbaar.
Kan je een spiraaltje laten zitten na 5 jaar?
Alle spiraaltjes werken voor een periode tussen de 5 en 10 jaar. Het is gebruikelijk het spiraaltje te vervangen na 5 jaar. Hierdoor blijft de werking van het spiraaltje betrouwbaar. Hieronder vertellen we je meer over de werking van de soorten spiraaltjes.
Kan een huisarts een spiraal verwijderen?
Een koperspiraal of hormoonspiraal verwijderen gebeurt bij de huisarts, gynaecoloog, verloskundige of een praktijkassistente. Om het spiraaltje te kunnen verwijderen, plaatst de arts eerst een eendenbek om de vagina te openen.
Kan de huisarts een spiraal verwijderen?
Het verwijderen van een spiraaltje kan door de huisarts gedaan worden op een gewone spreekuurafspraak. Als u meer wilt weten kunt u goede informatie vinden op www.thuisarts.nl. U kunt daar ook lezen hoe u zich het beste kunt voorbereiden op het plaatsen van een spiraaltje door uw huisarts.
Doet het plaatsen van een spiraaltje pijn?
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Hoe lang pijn na plaatsen spiraal?
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.