Hoe lang mag een verdachte worden vastgehouden?

Hoe lang mag een verdachte worden vastgehouden?

Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.

Hoelang mag je in verzekering gesteld worden?

Als je aangehouden (gearresteerd) bent heeft de politie maximaal 9 uur de tijd om jou te verhoren. Als de politie meer tijd nodig heeft om het politieonderzoek af te ronden, kan je in verzekering worden gesteld. Dit betekent dat je dan maximaal 3 dagen moet blijven.

Hoe lang mag de politie je vasthouden wetsartikel?

De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.

Wat zijn mijn rechten als ik word aangehouden?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Waarom voorlopige hechtenis?

De officier van justitie kan wanneer er een serieuze verdenking is dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit waarop in de wet een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat of voor de misdrijven genoemd in artikel 67 wetboek van strafvordering voorlopige hechtenis(bewaring) vorderen bij de …

Wat is een voorlopige hechtenis uit welke 2 delen bestaat voorlopige hechtenis?

De voorlopige hechtenis is het tweede deel van het voorarrest en volgt na de inverzekeringstelling bij de politie. De voorlopige hechtenis bestaat uit bewaring en gevangenhouding of -neming.

Hoe lang in voorarrest Belgie?

voorlopige hechtenis, door de onderzoeksrechter voorafgaat en mag maar maximaal 24h duren. De persoon die gearresteerd wordt heeft niet het recht een derde te verwittigen, noch heeft hij recht op contact met een advocaat. Zeer belangrijk is dat indien de termijn van 24h.

Wat zijn de voorwaarden voor een inverzekeringstelling?

Besluit de hulpofficier dat u inderdaad langer moet blijven dan zal hij een bevel tot inverzekeringstelling geven. Met dit bevel kan de politie u in totaal nog driemaal 24 uur op het politiebureau vasthouden (inclusief de nachtelijke uren). U krijgt een kopie van dit bevel tot inverzekeringstelling.

Hoe lang duurt een verhoor bij de politie?

De politie mag u maximaal 9 uur op het bureau vasthouden voor verhoor en ander onderzoek, zoals foto’s of vingerafdrukken maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden.

Hoe lang duurt de periode van verhoor en inverzekeringstelling maximaal?

Na de eerste 9 uur kan het zijn dat de verdachte langer op het politiebureau moet blijven in belang van het onderzoek. De inverzekeringstelling duurt maximaal 3 dagen, maar kan in geval van ‘dringende noodzakelijkheid’ 1 keer met 3 dagen worden verlengd.

Welke rechten heb je als pleger bij dit strafbare feit in het strafproces?

Recht om aangifte te doen Iedereen heeft het recht om bij de politie aangifte te doen van een strafbaar feit of misdrijf. Voordat u aangifte doet, krijgt u informatie over wat er gebeurt tijdens uw aangifte en daarna.

Waar vind je de rechten van de verdachte tijdens het verhoor?

Tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris heeft u rechten en plichten als getuige. De belangrijkste zijn: U mag een advocaat meenemen. U heeft recht op een tolk, als u niet goed Nederlands verstaat of spreekt.

Wie is bevoegd om in welke gevallen een verdachte in verzekering te stellen en hoe lang duurt deze termijn?

Is voor het strafbare feit waarvan u wordt verdacht voorlopige hechtenis toegestaan dan kunt u dus in verzekering worden gesteld. De wet bepaalt dat de inverzekeringstelling maximaal drie dagen duurt.

Hoe lang mag de politie je vasthouden?

Ophouden voor onderzoek (9 uur) Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.

Duur voorarrest

Voorarrest
tijd: maximaal 6 dagen (2 x drie dagen)
plaats: politiebureau
Bewaring door rechter-commissaris
tijd: maximaal 14 dagen

Wie is bevoegd om een verdachte in verzekering te stellen?

1.De officier van justitie of de hulpofficier voor wie de verdachte wordt geleid, of die zelf de verdachte heeft aangehouden, kan, na hem verhoord te hebben, bevelen dat hij tijdens het onderzoek ter beschikking van de justitie zal blijven en daarvoor op een in het bevel aangeduide plaats in verzekering zal worden …

Hoe lang in voorlopige hechtenis?

De raadkamer kan een bevel gevangenhouding geven voor in totaal maximaal 90 dagen. Meestal wordt door de raadkamer eerst een bevel voor een korte periode gegeven dat daarna een of meer keren kan worden verlengd. Na een periode van 90 dagen moet de strafzaak voor de eerste keer bij de rechtbank komen.

U mag alleen over de gevolgen spreken. U mag zich bijvoorbeeld niet uitlaten of u van mening bent dat de verdachte strafbaar is, of commentaar geven op de gang van zaken ter zitting. Als u zelf niet in staat bent om te spreken of de schriftelijke slachtofferverklaring voor te lezen, kan uw advocaat dit namens u doen.

Hoe lang mag een verdachte worden vastgehouden?

Hoe lang mag een verdachte worden vastgehouden?

Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.

Welke 3 rechten heeft een verdachte?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Wat betekent bewaring?

Bewaring is de eerste fase van voorlopige hechtenis, waarbij de verdachte ten hoogste veertien dagen wordt vastgehouden. Indien een persoon een strafbaar feit pleegt, kan hij ingevolge artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering worden aangemerkt als verdachte.

Wie hebben er te maken met een verdachte?

Lid 1: Als verdachte wordt vóórdat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit. Lid 2: Daarna wordt als verdachte aangemerkt degene tegen wie de vervolging is gericht.

Wat houd een verdachte in?

Volgens de wet bent u een verdachte in drie gevallen: Als uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden naar voren komt dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Als u door de overheid daadwerkelijk wordt vervolgd voor een strafbaar feit.

Hoe lang mag een kind vastgehouden worden?

Hoe lang mag een kind worden vastgehouden? Na aanhouding door de politie mag een minderjarige maximaal negen uur op het politiebureau worden vastgehouden voor verhoor. De nachtelijke uren tussen 00.00 uur en 09.00 uur worden echter daarbij niet meegeteld.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven