Inhoudsopgave
Hoe lang mag je vastgehouden worden?
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto’s te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
Wat gebeurt er als je wordt opgepakt door de politie?
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten.
Waarom voorlopige hechtenis?
De officier van justitie kan wanneer er een serieuze verdenking is dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit waarop in de wet een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat of voor de misdrijven genoemd in artikel 67 wetboek van strafvordering voorlopige hechtenis(bewaring) vorderen bij de …
Hoe lang mag je in een politiecel zitten?
Na maximaal 3 dagen en 18 uur na je aanhouding, is er een zitting bij de rechter-commissaris. Die toetst of je geschorst kan worden en naar huis mag (vaak onder voorwaarden, zoals huisarrest en contact- of gebiedsverbod en/of onder begeleiding van jeugdreclassering).
Hoe lang duurt een strafrechtelijk onderzoek?
Uitgangspunt is dat binnen 2 jaar nadat u redelijk kon vermoeden dat u vervolgd zou worden een uitspraak volgt. Nadat uw zaak tijdens de zitting inhoudelijk is behandeld en het onderzoek is gesloten, doet de rechter doorgaans direct of binnen 2 weken schriftelijk uitspraak. Hoe lang duurt een strafprocedure?
Wat gebeurd er als je wordt aangehouden?
Als u bent gearresteerd als verdachte, wordt u overgebracht naar het politiebureau voor verhoor door de politie. De uren tussen middernacht en 09.00 uur ’s ochtends worden niet meegeteld, waardoor de politie u in totaal dus maximaal 18 uur in hechtenis kan houden. Overigens kan de politie u ’s nachts wel horen.
Wat zijn mijn rechten en plichten als ik word opgepakt?
Je mag niet behandeld worden alsof je schuldig bent en ook niet alsof je straf hebt; Je hebt recht op gratis juridische hulp van een advocaat voordat je verhoord wordt door de politie en tijdens de verhoren door de politie; Je mag altijd vragen om contact met je advocaat, ook als je niet verhoord wordt.
Wat gebeurt er tijdens een verhoor?
Het verhoor van de verdachte is bedoeld om in het kader van waarheidsvinding te achterhalen wat er is gebeurd. De verdachte kan hier duidelijkheid in verschaffen, maar ook het forensisch onderzoek en de verhoren van getuigen dienen daarbij als ondersteuning.
Hoe lang na aangifte verhoor?
De plaats waar u wordt aangehouden is bijna nooit de plaats waar u ook verhoord gaat worden. Vaak vindt het verhoor plaats op het politiebureau. De reistijd wordt dus niet meegerekend. In de praktijk begint de periode van 15 uren dus meestal te lopen op het moment dat u bent aangekomen op het politiebureau.
Wat is de betekenis van voorarrest?
Voorarrest is de periode dat een verdachte wordt vastgehouden voordat zijn zaak door een rechter is beoordeeld. Een verdachte in voorarrest is in afwachting van de uitkomst van zijn strafzaak.