Inhoudsopgave
Hoe lang moet je werken?
Dat betekent dat je bijna anderhalf jaar langer door dient te werken. Een ieder die jonger is dient nog langer door te werken. In ieder geval tot de nieuwe pensioenleeftijd van 67 jaar en waarschijnlijk nog langer, op basis van de levensverwachting tegen die tijd.
Hoe lang moet ik werken voor pensioen?
Een volledige loopbaan – goed voor een volledig rustpensioen – bedraagt volgens de wet 45 jaar. Maar u kunt met “vervroegd pensioen” vanaf 63 als u een loopbaan heeft van 42 jaar. Wie 43 jaar gewerkt heeft, mag op 61 met pensioen en voor wie 44 jaar gewerkt heeft, is 60 jaar de minimumleeftijd.
Hoeveel uur mag je werken na je pensioen?
U mag als AOW-gerechtigde op maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar werken. Na meer dan 6 opvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar wordt uw tijdelijke contract automatisch een vast contract.
Wanneer is de normale pensioengerechtigde leeftijd verhoogd?
De normale pensioengerechtigde leeftijd is momenteel in alle regimes 65 jaar. Deze wettelijke pensioenleeftijd wordt in 2025 (ingangen vanaf 1 februari 2025) verhoogd tot 66 jaar en in 2030 (ingangen vanaf 1 februari 2030) tot 67 jaar. Voor bepaalde categorieën van ambtenaren of werknemers ligt de leeftijdsgrens hoger (bijvoorbeeld rechters)
Wat is de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gingen?
De gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gingen lag in 2013 nog op 61,7 jaar, maar dat getal was nog gebaseerd op een 65 jarige pensioenleeftijd. Bent u geboren na 1 januari 1948 dan is de AOW leeftijd en dus ook uw pensioenleeftijd gekoppeld aan uw geboorte datum en die is dan hoger dan 65.
Wanneer zal de pensioenleeftijd stijgen?
Volgens de meest recente prognose cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal de pensioenleeftijd de komende jaren verder gaan stijgen. Dit betekent: – in 2025, pensioenleeftijd 68, – in 2033, pensioenleeftijd 69, – in 2041, pensioenleeftijd 70, – in 2050, pensioenleeftijd 71.
Wat is de pensioenleeftijd van 65 jaar?
Voorheen kon je standaard met 65 jaar met pensioen, dat is sinds 2016 niet meer het geval. In plaats daarvan dien je er rekening mee te houden dat de pensioenleeftijd omhoog gaat, de overheid maakt die op termijn afhankelijk van de leeftijdsverwachting.