Inhoudsopgave
Het moment waarop de navelstreng afvalt, varieert van baby tot baby. Gemiddeld gebeurt het binnen de 15 dagen maar sommige baby’s verliezen het al na 5 dagen.
Je kan dit ook omkeren. De navelstreng snel afklemmen en doorknippen betekent: minder rode bloedcellen en dus minder transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een moeilijkere overgang van de baarmoeder naar het ‘buitenleven’, waar de baby zelfstandig moet ademen.
Wat te doen bij ontstoken navel baby?
Een kind met een ontstoken navel, komt meestal onder behandeling van de kinderarts. Een ontstoken navel is goed te behandelen met een antibioticum. Een granuloom is onschuldig en kan, indien gewenst, later worden weggehaald door de chirurg. Een poliep wordt in de eerste levensweken door de chirurg verwijderd.
De stamcellen die verkregen worden uit het navelstrengbloed, voornamelijk hematopoietische (bloedvormende) stamcellen, worden opgeslagen en bewaard bij -170 tot -190 graden Celsius en verouderen in de opslag niet. Deze opgeslagen stamcellen kunnen in alle fasen van het leven gebruikt worden.
Verzorging van het navelstompje Dit kan je als volgt doen: Was je handen met water en zeep als je het stompje gaat verzorgen. Was het stompje eenmaal per dag met water en zeep. Dep het stompje goed droog met een hydrofiele luier.
Hoe weet je of navelstreng om nek zit?
Bij een strakke omstrengeling zit de navelstreng strak om het nekje van de baby. Het kan voorkomen dat tijdens weeën de navelstreng een beetje dichtgedrukt wordt. Je hoort dit tijdens de bevalling meestal aan de hartslag van de baby.
Meer rode bloedlichaampjes. “Het voordeel van ‘laat afnavelen’ is dat er meer bloed gaat van de placenta naar het kind. Daardoor is het aantal rode bloedlichaampjes hoger en dat helpt onder meer tegen bloedarmoede.
Waarom Cord Ring?
De Cord Ring (ofwel: navelstreng-ring ) is een steriel strak ringetje die gebruikt wordt voor het afbinden van de navelstreng na de geboorte. Het ringetje is vrijwel gewichtloos en gemaakt van natuurlijk materiaal wat niet irriteert op de gevoelige babyhuid.
Wat te doen bij Navelontsteking?
De acute ontsteking kan het best met een voldoende langdurige antibioticumkuur behandeld worden (bv., Neopen, Ampi-/Amoxycilline). De verwaarloosde (chronische) ontsteking moet ook met antibiotica behandeld worden. Daarnaast wordt de navel dagelijks met kamferichtammol zalf (zwarte zalf) ingewreven.
Verzorging van het navelstompje
- Was je handen met water en zeep als je het stompje gaat verzorgen.
- Was het stompje eenmaal per dag met water en zeep.
- Dep het stompje goed droog met een hydrofiele luier.
- Probeer de luier niet over het navelstompje heen te trekken.
- Trek je baby loszittende en ademende kleding aan.
Zo krijgt je baby via de navelstreng voedingsstoffen en zuurstof. Na de geboorte is de navelstreng niet meer nodig en wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Er blijft dan een navelstompje achter, dat er na ongeveer 10 dagen afvalt.
Doet een navelstreng pijn?
Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen. Je verloskundige of gynaecoloog klemt de navelstreng af met een navelklem, waarna hij kan worden doorgeknipt. Het is de standaardprocedure bij een bevalling, tenzij je zelf graag anders wenst.