Inhoudsopgave
Hoe lever je een vordering aan toonder?
Het recht aan toonder behelst een recht op een vordering. De debiteur (de schuldenaar) maakt een papier op dat de strekking heeft dat de toonder van het papier recht geeft op voldoening van de vordering. De toonder legitimeert zich door middel van het papier en kan hiermee zijn recht op de vordering uitoefenen.
Waarom zijn de aandelen van een NV aan toonder?
Aandelen aan toonder zijn het tegenovergestelde van aandelen op naam. De houders van deze aandelen staan namelijk niet geregistreerd. De aandeelhouder moet natuurlijk wel aan kunnen tonen dat hij de aandelen in zijn bezit heeft.
Wat met oude aandelen aan toonder?
Die oude, papieren effecten kunt u nog steeds inruilen bij de Deposito- en Consignatiekas. Sinds 2016 betaalt u daarvoor wel een straftarief van 10 procent, een tarief dat elk daaropvolgend jaar met 10 procent stijgt. ‘In 2018 waren er 1.148 Belgen die papieren effecten aan toonder omruilden.
Wat is een recht aan toonder of order?
Het recht aan order is evenals het recht aan toonder een document waarin een schuldenaar erkent dat een schuldeiser een bepaalde vordering op hem heeft. In het recht aan order wordt expliciet de naam van de schuldeiser of een door deze aangewezen persoon genoemd aan wie geleverd dient te worden.
Welke landen hebben nog aandelen aan toonder?
Het papieren aandeel aan toonder, waarop geen naam staat van de eigenaar, is op 1 juli afgeschaft. Dit komt voort uit de nieuwe wet aandelen aan toonder. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Luxemburg en België, gingen Nederland al voor.
Wat zijn oude aandelen waard?
Oude waardepapieren zoals aandelen, obligaties, winstbewijzen, oprichtingsbewijzen etc. zijn waardepapieren die meestal geen economische waarde meer bezitten. Het verzamelen van oude waardepapieren wordt ook wel scripophily genoemd. Door de digitalisering is het tijdperk van oude waardepapieren vrijwel afgesloten.
Wat is een Ordervordering?
Een vordering aan order is een vordering die belichaamd is in een waardepapier, waarbij op de achterzijde staat vermeld wie de schuldeiser van de vordering is. De naam van de houder dient dan ook overeen te komen met de naam van degene die als laatste op de achterkant van het waardepapier staat vermeld.