Inhoudsopgave
Hoe maak ik een actieve koolstoffilter?
Handleiding voor het maken van je eigen koolstoffilter
- Maak van het gaas een buis of cilinder met een diameter die bij de PVC-eindkap past.
- Plaats de gazen buis rechtop in de wasmand.
- Rol de wattenrol uit en vouw deze in de lengte dubbel.
- Bevestig één uiteinde van de wattenrol aan de buis.
Hoe maak je zelf actieve kool?
Actieve kool wordt gemaakt door via hitte gassen en onzuiverheden te verwijderen uit vezelhoudende materialen als beendermeel, pindadoppen, vruchtpitten, turf, kokosnoten, steenkool of hout.. De grootte van de verzameling poriën hangt af van de gebruikte grondstof en de activatiemethode.
Hoe werkt actieve koolfilter?
Een actief koolstoffilter is een filter met ‘actief koolstof’ waar water doorheen komt voor we het drinken. Daardoor werkt het filter als een magneet: houtskool wordt ‘geactiveerd’ waardoor het een positieve lading krijgt. Negatief geladen deeltjes hierdoor hechten zich aan het filter.
Kunnen koolstoffilters gewassen worden?
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
Wat is een Regenereerbare koolstoffilter?
Wat is een regenereerbaar koolstoffilter? Sommige (long-life) koolstoffilters zijn regenereerbaar. Deze geurfilters hebben een langere levensduur dan reguliere koolstoffilters, mits deze geregenereerd worden. Dat houdt in dat het filter opnieuw gebruikt kan worden nadat het in de oven is geweest.
Hoe wordt actieve koolstof gemaakt?
Actieve kool wordt bereid door via een thermisch proces de gassen en onzuiverheden te verwijderen. Cokeskool, dus met steenkool als uitgangsproduct, geeft de hoogste kwaliteit van actieve kool, dus met de hoogste adsorptiecapaciteit voor dezelfde hoeveelheid. Het is ook de duurste vorm van actieve kool.