Inhoudsopgave
Hoe maak ik een I met dubbele punt?
Na een dubbele punt komt meestal een opsomming, een uitleg of een citaat. Het eerste woord na de dubbele punt krijgt meestal geen hoofdletter (tenzij het een hoofdletterwoord is, zoals een naam). Na de dubbele punt schrijf je wel een hoofdletter als er een volledige zin geciteerd wordt.
Hoe moet je punt komma gebruiken?
Een puntkomma hoort alleen in een opsomming als je verschillende zinnen opsomt. Zo’n opsomming begin je gewoon met een dubbele punt. Daarna gebruik je de ; als scheiding tussen opsommende delen, en je sluit af met een gewone punt. Hieronder een voorbeeld.
Welk leesteken voor opsomming?
De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt.
Welke leestekens?
In een tekst staan behalve letters ook altijd tekens. Dit zijn leestekens en alle teksten maken gebruik van deze leestekens. Veelvoorkomende leestekens zijn de punt (.), de komma (,), het vraagteken (?) en het uitroepteken (!).
Waar moeten leestekens?
We gebruiken leestekens – zoals de komma, de punt, het vraagteken en het dubbele punt – in de eerste plaats om de verschillende delen van een zin en verschillende zinnen van elkaar te scheiden. Op die manier verduidelijken ze de structuur van zinnen en van een tekst.
Wat betekent het symbool punt komma?
De achterliggende gedachte van de puntkomma is dat er altijd een reden is om géén punt achter je leven te zetten. Het verhaal stopt niet, maar gaat verder achter de puntkomma. Er is alleen soms een omslag nodig, een rustmoment.
Hoe voorbeelden opsommen?
Een opsomming kan voorkomen in één zin en in meerdere zinnen. Mijn moeder wil groenten en fruit kopen. Verder brood en daarnaast wat broodbeleg en tot slot een paar toetjes. In dit voorbeeld weet je dankzij de signaalwoorden en, verder, daarnaast en tot slot dat de producten allemaal door moeder worden gekocht.
Wat komt na Zoals?
Voegwoord. Er komt vaak ook een komma als er midden in de zin een voegwoord staat. Bijvoorbeeld bij omdat, doordat, zoals, terwijl, aangezien, want en maar.
Wat volgt er na een dubbele punt?
Toelichting. Na een dubbele punt volgt doorgaans een citaat, een opsomming of een verklaring. Een citaat na een dubbele punt begint altijd met een hoofdletter. Leidt de dubbele punt een verklaring in, dan volgt er ook een kleine letter.